Hamilelik

Doğuma Hazırlık Listesi

Doğuma hazırlık listesi hazırlayarak ihtiyaçların gözden kaçmasını engelleyebilirsiniz. Doğuma hazırlık listesi nasıl hazırlanır? Doğum çantasında neler olmalı? Çanta ne zaman hazırlanmalı?

Hamilelğin 36. Haftasında artık doğuma hazırlık listesi hazırlamış olmanız ve hazırlıklarınızı tamamlamış olmanız gerekiyor. Hem bebek hem de sizin ayrı ayrı ihtiyaçlarınız olacak. Hiçbir şeyi göz ardı etmeden ve her şeyden yeterince bulundurarak bir çanta hazırlamanızda fayda var. Peki bebeğin ve sizin ihtyaçlarınız nelerdir?

Anne adayı doğum için hastaneye giderken yanına alacaklarını en geç gebeliğin 7. ayında tamamlamış olmalıdır. Bunlar bebek ve anne için gerekli olabilecek eşyalardır.

Doğum Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğum yapacağınız hastaneye karar verdiyseniz, önceden koşullar hakkında konuşmanızda fayda var. Bazı hastaneler doğum öncesi ve sonrasında gerekli malzemelerin bir kısmını temin etmektedir. Fakat her durumda bir doğum çantası hazırlamanız gerekecek.

Doğum çantası hazırlamadan önce, eğer hangi hastanede doğum yapacağınız belliyse, hastanenin bebek ve anne için hangi eşyaları sağlayacağını öğrenmeniz önemlidir. Eğer hastane doğuma hazırlık ve doğumun hemen ardından gerekli olacak tüm ihtiyaçları karşılıyorsa, doğum çantası hazırlamanıza gerek kalmayabilir.

Doğuma hazırlık çantası için bir liste oluşturmanız ve eksikler varsa zaman içerisinde eksikleri tamamlamanız oldukça önemlidir. Doğum çantasını hazırladıktan sonra, çantanın içindeki eşyalara doğum sürecinden önce ihtiyaç duymanız durumunda, kısa sürede kullandığınız eşyaların yerine yenilerine koymayı unutmamanız önemlidir.

Doğumdan sonra, bebeğinizin rahat etmesini ve hijyenik kıyafetler giymesini sağlamak için doğum çantasında bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği eşyaları da koymanız şarttır. Anne ve bebek için iki farklı doğum çantası hazırlanabileceği gibi, tek bir çanta da kullanabilirsiniz.

Doğuma hazırlık sürecinde dikkatli olmak ve doğum çantasını doğumdan 2-3 hafta önce hazırlamak, doğum sırasında yaşayabileceğiniz stresi azaltacağı gibi, doğum sürecinde ihtiyaç duyacağınız tüm malzemelere ulaşmanızı sağlayacaktır.

Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalı?

Genelde hastanede kalış süreniz doğum şeklinize göre değişir. Normal doğum yapmışsanız iki gün içinde evinize dönebilirsiniz. Sezaryen olur ise, üç veya dört gün hastanede kalınması gerekebilir.

Doğumdan önce, doğum yapacağınız hastanenin size ne gibi imkanlar sunacağını öğrenmeniz son derece faydalı olacaktır. Kimi hastanelerde anne ve bebek için gerekli bazı eşyalar karşılanmaktadır. Böyle bir imkan olup olmadığını bilirseniz, yanınızda gereksiz yere bazı eşyalar taşımak durumunda kalmazsınız.

Doğum çantası, doktorun ön gördüğü doğum haftasından bir hafta önce hazırlanmalıdır. Eğer erken doğum riski varsa, doğum çantası hazırlarken erken doğum ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekir.

Anne İçin Doğuma Hazırlık Listesi

Önden düğmeli gecelik (2 adet), sabahlık (2 adet), pijama ( 2 takım), iç çamaĢırı ( çok sayıda), emzirme sütyeni (2 adet), hırka ya da şal, çorap ( 3 çift), hijyenik ped ( 2–3 paket), altı kaymayan terlik, şampuan, sabun, diş fırçası ve macunu, vücut losyonu, el havlusu, banyo havlusu, peçete, kolonya, tarak, küçük el aynası, göğüs pedi, göğüs kalkanı, göğüs pompası, küçük yastık bulunmalıdır.

Bebek İçin Doğuma Hazırlık Listesi

En küçük boy çocuk bezi ( 1 paket), zıbın ( 3 adet), uzun kollu tulum veya pijama takımı ( 3 adet), çorap (2 çift), baĢlık ( 2 adet), bebek eldiveni ( 2 çift), mevsime uygun yelek veya hırka (1-2 adet), bebek battaniyesi, bebek mendili ( bol miktarda), mama önlüğü ( 2 adet), kirli çamaşır torbası, bebe şampuanı, yumuşak havlu, göbek bağı, burun temizleme aspiratörü, biberon, emzik ( gerekmedikçe kullanılmamalıdır) ve bebe yağı bulunmalıdır.

Ayrıca gebelik süresince yapılan tetkiklerin sonuçlarını, doktorun ve hastanenin telefon numaralarını, sağlık güvencesi olan anne adaylarının sağlık karnesini yanına almaları faydalı olacaktır.

Doğuma Hazırlık Eğitimi

Doğuma hazırlık eğitimi ile; anne adayı ve çiftlerin gebelik, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin doğru kararlar almaları ve bu dönemleri en güzel şekilde geçirebilmelerine yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

Doğuma hazırlık eğitimi çiftleri doğuma ve anne-babalığa hazırlar. Ayrıca doğum eylemi, doğum ağrılarıyla baş etme ve doğum pozisyonları, doğumda destek, olası girişimler, solunum, ıkınma ve gevşeme egzersizleri, rahatlama teknikleri gibi eğitimler ile anne adayını ve eşini doğuma hazırlamaktadır.

Anne baba adayları için doğuma hazırlık süreci, hamileliğin sorunsuz bir şekilde geçmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için oldukça önemlidir. Doğuma doğru şekilde hazırlık yapmak hem gebelik sürecinde hem de anne baba olma sürecinde yaşanabilecek sorunlarla mücadele etmeyi kolaylaştırır.

Hamileliğin 40 haftası, anne baba adayları için ebeveynliğe ve bebekleriyle yeni bir yaşama hazırlandıkları önemli bir yaşam dönemi olma özelliği taşıyor. Doğum öncesi stres ve ebeveyn olmanın sorumluluğu gibi anne babaların sık karşılaştıkları sorunların çözümünde, anne baba adaylarının kendileri ya da aileleri kadar, Doğuma Hazırlık Kursları, Doula’lar gibi yardımcılar da devreye girebiliyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir