Doğumdan Sonra Vücutta Oluşan Değişiklikler

Hamilelik döneminde, vücutta birçok değişiklik meydana geldiği gibi, doğumdan sonra da geçici değişiklikler oluşabiliyor. Doğumdan sonra oluşan ve fiziksel görünümü hem de sistemleri etkileyen değişiklikler, kısa sürede kayboluyor.

Doğum Sonrası Titreme

Doğumdan sonra, kadınlarda en sık görülen değişiklikler arasında titreme yer alıyor. Ortalama olarak her 10 kadından 4’ünde görülen doğum sonrası titreme, zamanla kendiliğinden geçebiliyor. Ancak titremenin, rahatsızlık verici seviyede olması durumunda, ilaç tedavisi uygulanabiliyor.

Rahim Ağzı Genişliği

Kadınlarda, doğumdan sonra sıklıkla görülen değişiklikler arasında rahim ağzı kanamaları yer alıyor. Doğumdan sonra rahim ağzının daha esnek bir hale gelmesi, rahmin 3-4 cm açık olmasına yol açabiliyor. Ancak bu açıklık kısa sürede, ortalama bir hafta içerisinde, eski haline geri dönüyor. Rahim ağzı, esnek bir yapı olduğundan, genişleyip daralabiliyor.

İdrar Sistemi

Doğumdan sonra kadınların idrar sisteminde çeşitli farklılıklar meydana gelebiliyor. Doğum anında mesanede oluşabilen kasılma kaybı ya da zedelenme, doğumdan sonraki 4-5 haftalık süreçte idrara çıkma sıklığını ya da idrarı tutma süresini etkileyebiliyor. Ancak bu farklılıklar, 1-2 ay içerisinde eski haline dönüyor.

Memedeki Değişiklikler

Kadınların önemli bir bölümünün memesinde, doğumdan sonra farklılıklar oluşabiliyor. Göğüste ağrılar oluşabileceği gibi, şekil açısından da farklılıklar meydana gelebilir. Emzirme döneminde bu değişiklikler devam edeceği gibi, genellikle doğumu takip eden 6 ay içerisinde göğüs normal yapısına kavuşur.

Doğumdan sonra, kadınların bir kısmında vajinal akıntı da görülebilmektedir. Ancak vajinal akıntılar genellikle ilk bir ay içerisinde sona ereceği gibi, enfeksiyon riski oluşturabilen bu durum karşısında, hijyene dikkat etmek gerektiği unutulmamalıdır.

Hamilelik döneminde ve doğumdan sonra, hem fiziksel olarak hem de biyolojik olarak bazı farklılıklar yaşayan kadınlar, ilk altı aydan sonra hamilelikten önceki vücut sistemlerine ve görünümlerine kavuşabilirler.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022