Doğuş Grubu Çocuklara Finansal Okuryazarlık Eğitimi Verecek

Doğuş Grubu, çocukların para yönetimini erken yaşta öğrenmesini, tasarruf bilinci kazanmasını, kendi bütçelerini oluşturabilmelerini sağlamak amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyor.

3 ayda 25 bin çocuğa finansal okuryazarlık eğitimleri vermeyi amaçlayan "Kırmızı Kumbara" projesi, çocukları para yönetiminde ailenin paydaşı kılmayı hedefliyor.

"Kırmızı Kumbara" projesi, öğrencilerin ve yetişkinlerin okullardan, okul saatleri dışında da etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen "Okullar Hayat Olsun" projesinin bir parçası olarak, hayata geçiyor.

Geçtiğimiz yıl başlattığı "İstanbul Finans Merkezi Yolunda 20.000 Kadın" projesi çerçevesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Para Durumu işbirliğinde 20 bin adını finansal okuryazar yapmayı hedefleyen Doğuş Grubu, finansal okuryazarlığa yönelik yeni projesini Milli Eğitim Bakanlığı ve Para Durumu ile beraber yürütecek.
Proje kapsamında önce velilere, ardından 4. ve 5. sınıf öğrencilerine finansal okuryazarlık eğitimleri verilmeye başlandı.

Çocuklara tasarruf bilinci aşılanacak

Pilot il seçilen İstanbul’da, 15 Mart’ta başlayan ve Kırmızı Kumbara’nın ilk ayağını oluşturan eğitimler süresince, 3 ayda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen İstanbul’daki 50 okulda, 10-12 yaş arası 25 bin çocuğa ulaşılması bekleniyor.

Proje kapsamındaki seminerlerle öğrenciler; erken yaşta paralarını kontrol etmeyi, birikim oluşturmayı, tasarruf bilincini ve ileriki yaşamlarında uygulayabilecekleri ipuçlarını teatral ve oyunlarla desteklenmiş içeriklerle öğreniyorlar.

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan; erken yaşta para yönetimini öğrenen çocukların bilinçlenmesinin ve bu bağlamda ailenin paydaşı olmalarının önemine değinerek, “Tasarruf bilincinin artması uzun vadede Türkiye ekonomisine katkıda bulunacaktır. Bu projeyi biz bu açıdan da kıymetli görüyoruz” diyor.

Sürdürühebilir Büyümede Tasarrufun Rolü
Türkiye’deki tasarruf oranları 2007 yılında Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSYH) yüzde 23.5’ini oluştururken, 2010’da yüzde 12.7’sini oluşturuyor.

Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir büyümenin temelinde yurtiçi tasarruf oranlarının artırılması, böylece sağlıklı ve kalıcı büyümeye uzun vadede katkıda bulunulması yatıyor.

"Kırmızı Kumbara" projesinin temel hedefi, çocuklara para yönetimini öğretmek ve bu bağlamda onları ailenin paydaşı yapmak olacak.

Öncelikle devlet okullarında başlatılan proje kapsamındaki eğitimlerden 4. ve 5. sınıf öğrencileri yararlanırken, eğitim öncesi öğrencilerin ailelerinin ve öğretmenlerinin bilgilendirileceği proje ile 25.000 çocuğun yanı sıra 25.000 aile ve eğitmene de ulaşılmış olacak. Proje çerçevesinde, eğitimlerden önce ve sonra dağıtılan formlarla seminerlerin faydası ölçümleniyor.

Pilot Okullarda Eğitimler Ölçülüyor

Pilot okul olarak seçilen ve geçtiğimiz yıl ilk seminerin gerçekleştirildiği İstanbul Levent’teki Lütfi Banat İlköğretim Okulu’nda bu eğitimi alan ve almayan çocuklarla yürütülen araştırma sonuçları projenin yarattığı etki ve fayda hakkında önemli ipuçları veriyor.

Araştırmaya göre örneğin bankadan yüze 10 faiz ile alınan bir borcun iki yıl sonra 110 liradan daha fazla olarak ödeneceğini söyleyenlerin yüzdesi, eğitim alan çocuklarda yüzde 82 iken, bu oran eğitim almamış çocuklarda yüzde 74 ile sınırlı kalıyor.

Yine araştırmanın sonuçlarına göre; çocuklar eğitime katıldıktan sonra parasal konularda kendilerini daha bilgili bulduklarını, bu konularda aileleri ile daha fazla konuşmaya başladıklarını, eve gelen faturalarla daha fazla ilgilendiklerini, finansal kavramları daha iyi anladıklarını belirttiler.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuç; eğitim alan çocukların yüzde 53’ünün kendine parasal konularda güvenirken, eğitim almayan çocuklarda bu oranın yarı yarıya (yüzde 28) azalmış olması. Ayrıca, eğitime katılan çocukların yüzde 93’ü şimdiden gelecek hedefleri için birikim yapmayı hedeflerken, yüzde 76’sı da bir şirketin hisse senedinin o şirketin karına ortak olmak için alındığını bilebiliyor.

Kırmızı Kumbara 75 bin Çocuğa Ulaşacak

Dört senelik bir proje olarak planlanan Kırmızı Kumbara, 2014 eğitim yılının sonuna kadar pilot bölge İstanbul’da toplam 50 bin çocuğa ulaşıyor olacak.

İstanbul eğitimlerine paralel olarak, gelecek yıl yine Türkiye’nin yedi ayrı bölgesinde belirlenen yedi ilde, her ilde 7’şer olmak üzere, toplam 49 okulda da öğrenci ve eğitimci eğitimi yapılması öngörülüyor. Bu okullardaki etkinliklerin tamamlanmasıyla birlikte, ülke genelinde toplam 75 bin çocuğa eğitim verilmiş olacak.

2014-2015 eğitim yılında ise, Türkiye’de 7 bölgede 81 ilde, Para Durumu tarafından yetiştirilen eğitimcilerin ve STK gönüllülerinin çocuklara yönelik eğitimlerinin, Para Durumu’nun gözetiminde devam etmesi planlanıyor. Gerçekleştirilecek tüm eğitimler bağımsız bir araştırma şirketi tarafından ölçümlenecek ve periyodik olarak raporlanacak.