Bilim adamlarının karıncalar üzerinde yaptığı araştırmalar, karıncaların etkili bir mikrop arındırma yöntemi kullandığını gösterdi. “Formica Paralugubris” türü karıncalar, özel kimyasallar içeren reçineleri yuvalarında biriktiriyorlar. Reçinenin içinde bulunan bu kimyasallar da hastalıkları yuvadan uzak tutuyor. Yuvalarının etrafında bulunan ağaçlardan sertleşmiş özsü tanecikleri toplayan karıncaların topladığı reçine miktarı yuvanın büyüklüğüne göre değişiyor.
Reçinenin antiseptik özelliklerini test etmek için; içinde reçine olan ve olmayan iki yuvada ortaya çıkan hastalıkları gözlemlediler. Sonuç olarak da reçinesiz yuvada hastalığa sebep olan bakterilerin hızla çoğaldığını gördüler.
Karıncaların bu kimya bilgisi ile ilgili araştırmayı yorumlayan Fransız ekolog M. Lambrechts, “Hayvanların davranışlarını incelersek insanların kullanacağı kimyasalları bulabiliriz” diyor.
Bilim adamları bile mikropları ve antibiyotikleri özel mikroskoplarla inceleyebilirken karıncaların sahip olduğu küçük bedenleri ve basit organizmaları düşünülürse; mikroplar ve antibiyotikler arasındaki ilişkiyi çözümlemeleri şaşırtıcı geliyor.