Dokunma duyumuz hakkında neler biliyorsunuz? Dokunma duyusunun görevleri nelerdir? Deri ne işe yarar?
Deri, dokunma duyu organımızdır. Derimiz nesnelerin biçimlerini, şekillerini, sert ya da yumuşak, soğuk ya da sıcak, pürüzlü ya da düz, yapışkan yada kaygan gibi özelliklerini anlamamızı sağlar. Vücudumuzun tamamını sarar.
Deri üzerindeki duyu sinirleriyle aldığı bilgiyi beynimize ulaştırır. Deri üzerindeki his denilen alg, vücudumuzun her yerinde aynı değildir. Örnek vermek gerekirse ayak tabanımızdaki topuk bölgemizdeki ya da dirsek bölgemizdeki his azdır. Bunun sebebi diğer bölgelere göre bu bölgelerde duyu sinirlerinin seyrek olmasıdır.
Derimizin dış kısmı, kuru, diğer bölümlere göre daha sert ve su geçirmezdir. Derinin bu katmanında ölü hücreler vardır. Deri, her ölü hücre yerine yeni hücreler oluşturur. Deriye rengini veren pigment adlı maddeler vardır. Bu maddeler özel hücrelerce üretilir. Bu madde bazen derimizin bazı yerlerinde yoğunlaşır, biraya gelir. Bu da çillerin oluşmasına neden olur.
Derinin Yapısı
Deri içerisinde kıl, kıl kökleri, sinirler, ter bezleri vardır. Ter bezleri, vücuttan alınan su ve tuzun gözenekler sayesinde dışarıya çıkarılmasını sağlar. Derinin altında yağ tabakası bulunur. Yağ tabakası derimizin ve kıllarımızın yağlı olmasına yardımcı olur. Derimizin üzerindeki yağ, dışarıdan vücudumuza su girmesini engeller. Çevremizdeki toz ve kirin yağ tabasına takılması sayesinde vücudumuz dış etkilerden korunur.
Derinin Görevleri
Deri içinde bulunan kan damarları ısıdan etkilenir. Sıcak havalarda daha canlı görünmemizi sağlarken soğuk havalarda solgun görünmemize neden olur. Bu da kan damarlarının daralıp genişlemesiyle derimiz sayesinde güneşin etkilerinden vücudumuz daha az etkilenir. Bu ifadeyi, vücudumuzdaki su ve havanın vücut içerisinde kalması olarak düşünebiliriz.
Deri Sağlığımız için Neler Yapmalıyız?
- Haftada en az iki kez banyo yaparak vücudumuzu temiz tutmalıyız.
- Derimizi kesmemeye, yakmamaya, sıkıştırmamaya özen göstermeliyiz.
- Bolca su içmeliyiz.
- Güneş ışınlarından yararlanmaya özen göstermeliyiz; fakat yoğun ve uzun süreli güneş ışınlarının bize zarar vereceğini hatırlamalıyız.
- Kimyasal maddelerden (çamaşır suyu, deterjan gibi ) uzak durmalıyız.
Kendini Dene:
- Derinin görevleri nelerdir?
- Dokunma duyumu nasıl gerçekleştirir?
- Deri sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyiz?
İşte dokunma duyumuz hakkında bilgi.
Yorumları Göster (1)
Sağolun beybiler ödevimi 5dk da bitirdim