Down Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Down sendromu sık karşılaşılan bir kromozom anomalisi türüdür. Bebekler 46 kromozom ile doğarlar, fakat down sendromlu bebekler 47 kromozoma sahiptir.

Down sendromlu çocukların gelişimi diğer çocuklara göre yavaştır. Zeka düzeyleri 15-75 arasında değişir. IQ 50-70 arasında olanlar özel olarak eğitilebilir.

Down sendromlu bebeklerin doğum kilosu ve boyu normaldir. 4 yaşına kadar normal gelişim gösteren gelişme daha sonra yavaşlamaya başlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yatkındırlar. Yaklaşık % 40’ında konjenital kalp defekti vardır. Ayrıca guatr, hipotiroidizm, duedonumda staz, veya atrezi (açık olması gereken kanalın kapalı olması), katarakt defektleride yaygındır. Eğer konjenital kalp defekti yoksa yaşam süreleri genellikle 40-50 yıldır.

Down Sendromu Neden Olur?

Bu konuda kesin bir bilgi yoktur. Konu hakkındaki çalışmalar sürmektedir.

Down Sendomu Belirtileri Nelerdir?

Bu bebekler farklı bir yüz yapısıyla doğarlar. İlk başlarda kaslarda gevşeklik olması sebebiyle bebeklerin başını tutamama, yürüme ve oturma sorunları olsa da bu işlevlerini uygulanacak tedavilerle geri kazanabilirler. Bu fiziksel farklılıklar, sağlık sorunu yaratmaz ancak down sendromunun daha kolay teşhisine yardımcı olur.

Down Sendromu Tanısı

Down sendromu olgularının tümü olmasa da bir kısmı gebelik döneminde ikili – üçlü tarama testi, USG vb. ile tanımlanabilmektedir.

Down Sendromlu Çocukların Eğitimi

Down sendromlu çocukların doğumla birlikte kontrol altına alınması, erken ölümlerin önüne geçerek daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacaktır. Down sendromunda kilo almaya meyil vardır, bu nedenle dengeli ve düzenli beslenme programları oluşturulmalıdır. Down sendromlu çocuklarda solunum yolları ile ilgili sorunlara sık rastlanır. Bu nedenle ebeveyn beslenmeden önce burun temizliğini yapmalı, sık sık ve azar azar besleme ve beslenmeler arasında dinlendirme konusunda bilgilendirilmelidir.

Hareket kabiliyetini daha olumlu hale getirebilmek adına bir takım tedavi metotları sağlanabilir. Örneğin; ayna karşısında çocuğun mimiklerinin gelişmesini sağlayıp bu kaslara hareketlilik getirilebilir. Yine dil ya da ağız çevresinde buz gezdirme yöntemi ile duyarlılık artırılabilir.

Ücretsiz hizmet alınabilecek olan devlet destekli özel eğitim kurumları down sendromlu çocuklara ve ebeveynlerin gerekli desteği sunmaktadır.

Down Sendromlu Çocukların Ebeveynleri

Down sendromlu çocuğa yaklaşımda ebeveynin eğitimi ve ruhsal dengesi çok önemlidir. Aşırı duygusal tavırlardan kaçınabilmesi ve çocuğunu olduğu gibi kabul edebilmesi için destek alması gerekebilir. Kabul görmüş bir Down sendromu, anne-bebek arasındaki bağı güçlendirecek ve ebeveynin olumlu tavırları hastaya güç kazandıracaktır.