Belirli Gün ve Haftalar

Dünya Çocuk Günü Nedir? – Dünya Çocuk Günü Ne Zaman?

Dünya Çocuk Günü nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? İşte tüm soruların cevabını bulacağınız Dünya Çocuk günü ile ilgili yazı.

Dünya Çocuk Günü Nedir?

Dünya Çocuk Günü

Çocuk Günü’nde; çocukların eşit yaşam haklarına sahip olması, ayrımcılığa ve ihmale maruz kalmamaları, eğitim, sağlık ve oyun haklarından yararlanabilmeleri için bilinçlendirmeler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, çocukların günü olan bu tarihte, çocuklar için etkinlik ve eğlenceler de düzenlenmektedir.

Her çocuk; özgür düşüncesini söyleme, ortaklaşa alınan kararlarda söz sahibi olma, boş zamanlarını istediği gibi değerlendirme, oyun oynama, kültürel etkinliklere katılma, sanatsal faaliyetlerde bulunma, sağlık ve eğitimden yararlanma hakkında sahiptir. Çocukların bu haklarından mahrum edilmesi, suçtur.

Çocuğun, sahip olduğu hakları kullanabilmesi için, devletin ve toplumun bilinçlendirilmesi önemlidir. Güvenli ortamda ve gelecek kaygısı olmadan yetişmesi gereken çocukların bu haklarından herkes sorumludur. Toplumdaki tüm bireyler, çocuk haklarının korunmasını sağlamak için çalışmakla yükümlüdür.

Dünya Çocuk Günü Ne Zaman?

Dünya Çocuk Günü

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanır. UNICEF tarafından 1954’te kabul edilen Çocuk Günü, Birleşmiş Milletler üyesi olan tüm ülkelerde kutlanmaktadır. Türkiye de BM ülkeleri arasında yer aldığından, ekim ayının ilk pazartesi günün, Çocuk Günü olarak kutlayacaktır.

Çocuk, uluslar arası bir konu olarak, dünyada ilk kez 1923’te İsviçre’nin Cenevre şehrinde ele alındı. Sonucunda ise bazı ilkelerde bir araya gelerek Uluslararası Çocukları Koruma Birliği’ni kuruldu ve “Cenevre Bildirisi” adıyla Dünya’ya duyuruldu. Akabinde ülkelerin çoğunda çocuk esirgeme kurumları kuruldu.

Böylece, Cenevre kentinde toplanan kırk ülkenin delegeleri Uluslararası Çocukları Koruma Birliği’ni kurdular. 1946 yılında dünya devletleri, bir araya geldi ve Cenevre’de benimsenen çocuk hakları ilkeni daha da genişlettiler.

Konu, 1946 yılında “Acil Yardım Fonu” olarak kurulmuş olan UNICEF’e devredildi. UNICEF , “Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu”nun kısaltılmış adıdır.

Bundan sonraki çalışmalar, Birleşmiş Milletler Örgütü içinde yürütüldü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1959 yılında daha iyi bir yaşam, mutlu bir çocukluk dönemi için “Çocuk Hakları Bildirisi”ni yayınladı.

Türk Çocuk Hakları Bildirisi de Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi’nden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Bu bildiri, 28 Haziran 1963 günü UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 7. Genel Kurulunda kabul edilmiştir.

Daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?

Dünya Çocuk Günü Şiirleri

Çocuk Günü Tarihçesi

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir