Dünya Çocuk Günü ne zaman diye merak ediyor musunuz? Ekim ayının ilk Pazartesi günü bizim günümüz yani Dünya Çocuk Günü’ dür.
Biz çocukların iyi yetiştirilmesi tüm ulusların ortak sorunudur. Bizim iyi yetiştirilmemiz için yapılan tüm çalışmalar 1923 yılında başlamış. İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan kırk ülkenin delegeleri Uluslararası Çocukları Koruma Birliği’ni kurmuşlar. Daha sonra bu kuruluş hepimizin de bildiği UNICEF’ e dönüşmüş. UNICEF ne midir? UNICEF , “Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu”nun kısaltılmış adıdır. İşte Dünya Çocuk Günü ne zaman sorusunun cevabı: Birleşmiş Milletler Örgütü 1954 yılında oy birliği ile Ekim ayının ilk pazartesi gününü bizim günümüz, yani Dünya Çocuk Günü olarak kabul etmiş.
Dünya Çocuk Günü, Birleşmiş Milletler Örgütü’ne üye bütün ülkelerde aynı günde kutlanır. Üye ülkelerin radyo, gazete ve televizyonlarında bu günün önemi anlatılır. Biz çocukların bakım ve korunmasının gerekliliği üzerinde durulur. Biz çocuklara önem veren milletler, Ekim ayının ilk Pazartesi gününü “Dünya Çocuk Günü” olarak kabul etmişlerdir. Bu günde bizim iyi yetişmemiz ve korunmamız üzerinde durulur. Kimsesiz çocuklara yardımlar yapılır. Çocukların iyi birer insan olarak yetiştirilmelerine uğraşılır. Irk, dil, din farkı gözetilmeden bu yardım yapılmalıdır.
Ne de olsa bizler bugün çocuğuz belki ama yarının büyükleriyiz. Geleceğin yöneticisi ve güvencesi bizleriz.
İnsanlığın mutluluğu, dünyamızın güzelleşmesi, bizlerin korunmasına ve iyi yetişmesine bağlıdır. Barış içinde yaşamak, güzellikleri paylaşmak, eğitimle olur. Dünya Çocuk Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar. Bu amacın gerçekleşmesi için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1959 yılında daha iyi bir yaşam, mutlu bir çocukluk dönemi için Çocuk Hakları Bildirisi’ni yayınladı.
Ülkemizde biz çocuklara sağlık hizmeti sunmak amacıyla çocuk hastaneleri açılmıştır. Büyük yerleşim merkezlerinde bizim için çocuk bahçeleri vardır. Bizim yararlanabilmemiz için çocuk kitaplıkları kurulmuştur. Annesi ve babası olmayan çocukların korunması, bakımı, barındırılması için Çocuk Esirgeme Kurumu ve Yetiştirme Yurtları açılmıştır.
Dünya Çocuk Günü’nde okullarda, sınıflarda günün anlam ve önemi üzerinde durulur. Dünya Çocuk Hakları ve Türk Çocuk Hakları Bildirileri okunur. Bildirilerde belirlenen belli başlı haklar konusunda açıklamalar yapılır.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.