Dünya Çocuk Kitapları Haftası sona erdi

2008 yılında, çocukların kitaplara ve okuma bilincine küçük yaşta yakınlaşmasını sağlamak, doğru kitap seçimini önemini vurgulamak, ebeveynleri çocuklarını kitap okumaya teşvike yönlendirmek ve okuyan bir neslin oluşmasına katkıda bulunmak idealiyle GA Grup tarafından projelendirilen ve üç yıldır yürütülen Dünya Çocuk Kitapları Haftası Etkinlikleri Türkiye ayağı, 6–7 Kasım 2010’da Koçtaş Beylikdüzü’nde büyük bir coşkuyla kutlandı. Okumanın, düşünmenin, anlamanın, yorumlamanın, keşfetmenin ve estetize etmenin bilgisini çocuklara aşılamayı ve “sanat” ile “sanatçıya” karşı duyarlılık kazandırmayı da hedefleyen etkinlikler, “Dünyayı Okuyoruz” temasıyla 7-70’e tüm ziyaretçilerin ilgisiyle karşılandı. Etkinlikler, okuma atölyelerinin yanı sıra resim, müzik, drama, tasarım gibi sanat dallarını içeren birer saatlik atölyelerden oluştu.

Koçtaş Beylikdüzü’nü bir fuar ve sanat alanına dönüştüren Dünya Çocuk Kitapları Haftası Etkinlikleri, 2006 yılından bu yana köy kütüphaneleri oluşturma projesi yürüten “Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği”ne katkıda bulunmak üzere bir sosyal sorumluluk projesi olarak hazırlandı. Etkinliklere katılan çocukların, ailelerin ve yayınevlerinin kitap bağışlarının yanı sıra pek çok sosyal yardım vakfı da projeyi bağışlarıyla destekledi. Kitaplara ulaşamayan ücra bölgelerde yaşayan sayısız çocukla bu yolla değerli bir ilişki kuruldu.

Etkinlikler; TT Çocuk, Boyner Mağazacılık, Minika, İDO, Faber-Castell, Tudem Yayınları, Turkuvaz Radyo Grubu, D4D Dijital Marka Çözümleri, Delfi Danışmanlık, www.iyilikneredebizorada.com, Lila Düşler Tiyatrosu ve Çizgi Roman Okurları Platformu (CROP) katkılarıyla gerçekleştirildi. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Harikalar Diyarı Yayınları, Tudem Yayınları, Mavi Bulut Yayınları, Marsık Yayınları, Çizmeli Kedi Yayınları ve Caretta Yayınları ise kitap stantlarıyla 2 gün boyunca etkinlik alanında bulunarak çocukların indirimli kitaplarla buluşmasını sağladılar.

6 Kasım Cumartesi günü Ümit Kireççi’nin uygarlaşma sürecini eğlenceli oyunlarla anlattığı ilk atölyenin ardından TT Çocuk Masal Atölyesi ile devam eden etkinlikler, Yunus Nadi ödüllü yazar ve sinemacımız Ayşe Kilimci’nin “Sinemacılık Oynayalım mı?” adlı Sinema Atölyesi ile sürdü. Tasarım Atölyesi’nde ilk kitaplarının kapat tasarımlarını yapan minikler, Heykel Atölyesi’nde Büyülü Formlar yaratarak Yaşar Morpınar önderliğindeki Ritim Atölyesi’nde ritim duygusunu doya doya hissettiler. 7 Kasım Pazar günü de birbirinden farklı atölyeye katılma imkânı bulan kitap meraklısı minikler, Nasuh Mahruki’yle Keşif Atölyesi’nde kendi zirvelerini keşfettiler ve Küçük Filozoflar Atölyesi ile okumaya, dünyaya, mutluluğa, özgürlüğe dair fikirlerini paylaştılar. Boyner’le Desen Atölyesi’nde Renklerin Dili’ni öğrenen çocuklar, Elit’le Küçük Şefler Atölyesi’nde kendi çikolatalarını kendileri yapıp ziyaretçilere ikram ettiler. Dünyaca ünlü manga sanatçı Queenie Chan katılımcılar için büyük bir sürprizdi. Katılımcılar, Queenie Chan önderliğindeki Manga Atölyesi’nde manga sanatının incelikleri hakkında bilgi edindiler ve kendi çizimlerini yaptılar. Nasuh Mahruki “Kendi Zirveni Keşfet”, Ayşe Kilimci, “Türk Sİneması İftaharla Sunar”, Queenie Chan ise “Okuldaki Sır” adlı kitaplarını tüm çocuklar için imzaladılar. Faber-Castell’le Resim Atölyesi ve iki gün boyunca kesintisiz olarak devam etti.

Dünya Çocuk Kitapları Haftası Etkinlikleri, ebeveynlerin, eğitmenlerin ve emeği geçenlerin katılımıyla, eğlenceli bir partiyle sona erdi. GA Grup tarafında projelendirelerek uygulanan etkinlikler; uzman eğitmenler eşliğinde, bütünüyle ücretsiz olarak gerçekleştirildi.