Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak ve onlarla kitaplar arasındaki bağı kuvvetlendirmek için, her yıl Kasım ayının ikinci Pazartesi günü ile başlayan hafta, Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanmaktadır.
Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak ve onlarla kitaplar arasındaki bağı kuvvetlendirmek için, her yıl Kasım ayının ikinci Pazartesi günü ile başlayan hafta, Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanmaktadır. İlk kez 1917 yılında, Amerikan izcilerinin kitaplık yöneticileri, bu haftanın ‘Dünya Çocuk Kitapları Haftası’ olarak kutlanmasını önermişlerdir. Aydınlar, yazarlar ve yayıncılar önerinin benimsenmesi için çok çalışmışlarıdır. Bu çalışmalar sonucu Kasım ayının ikinci haftası dünyanın birçok uygar ülkesinde Dünya Çocuk Kitapları Haftası olarak kabul edilmiştir ve hafta 1919 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde bu haftanın kutlanmasına 1947 yılında başlanmıştır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu haftanın en büyük amacı çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap sevgisini kazandırmaktır. Bakın usta denemeci Suut Kemal YETKİN, kitap sevgisini nasıl anlatmış;
“Dünyada hiç bir dost, insana kitaptan daha yakın değildir. Sıkıntımızı unutmak, donuk hayatımıza biraz renk, ışık vermek, daracık dünyamızda bulamadığımız şeyleri yaşamak için tek çaremiz kitaplara sarılmaktır. Düşünüyorum da, şu dünyada kitaplar yok oluverse, yaşamak ne denli güçleşir, çekilmez bir ağırlık olur. Dünyamızı nasıl insansız düşünmezsek, insanı da kitapsız düşünemeyiz. Beyinde, düşüncenin kıvılcımının parladığı ilk andan beri, insan düşündüğü ve duyduğunu türlü şekillerle, eline ne geçirdiyse ona yazmaktan, çizmekten kendini alamamıştır. Okuyan kişi için kitaplığın yanı başından daha rahat bir yer olabileceğini sanmıyorum. Ben kendi hesabıma, kitaplarım arasında duyduğum rahatlığı hiç bir yerde duyamamışımdır.
Odamdan dışarı çıktığım zamanlar, yanıma küçük bir kitap almayı hiç unutmam. Ne olacağı bilinmez ki. Kalabalık içinde insanın içine ansızın bir yalnızlık çökebilir.”
Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda, kitap sergileri düzenlenir. Arkadaşlar birbirlerine kitap armağan ederler. Kitaplıklar düzenlenir. Haydi, gelin bu yıl sadece bu haftayı konuşmakla kalmayalım, çocuklarımızın kitaplıklarını zenginleştirelim, birbirleriyle kitap değiş-tokuşu yapmalarını sağlayalım, birlikte çocuk kütüphanelerine giderek kütüphanelere üye olmanın faydalarını anlatalım, onlara kitap okuyarak kitabı sevmelerini sağlayalım.