Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan 5 yaşından küçük çocukların yüzde 16’sı ileri derecede yetersiz beslenmeye maruzdur. Bu 90 milyon çocuğun yaklaşık yarısı Güney Asya’dadır. Gene bu çocukların çoğu anemiktir, güçsüzdür ve hastalıklara açıktır; çoğunluğu düşük kilolu doğmuştur; okula gittikleri takdirde, aralarından bazılarının öğrenme sorunları olacaktır. Büyük olasılıkla bu çocuklar yaşamları boyunca yoksulun da yoksulu olarak kalacaklardır.
Yaklaşık 400 milyon çocuk (ortalama olarak, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan her 5 çocuktan biri) temiz içme suyu olanaklarından yoksundur.
Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan her üç çocuktan biri (500 milyondan fazla çocuk) hijyen ve sağlık koşullarının sürekliliği anlamında herhangi bir olanaktan yoksundur.
Yaklaşık 270 milyon çocuk ya da gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocukların yüzde 14’ünden biraz fazlası sağlık hizmetlerine ulaşamamaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde 640 milyon kadar çocuk barınacak yer anlamında ciddi yoksunluk içindedir.
Gelişmekte olan ülkelerde 140 milyon çocuk (7-18 yaşlarındakilerin yüzde 13’ü) hiç okula gitmemiştir. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın kırsal alanlarına bakıldığında oran yüzde 33’tür. Tüm dünyaya bakıldığında hiç okula gidemeyen erkeklerin oranı yüzde 10, kızların oranı ise yüzde 16’dır.
Gelişmekte olan ülkelerde 300 milyondan fazla çocuk enformasyondan yoksundur; televizyon, radyo, telefon ya da gazete yoktur. Böylece çocuklar enformasyona ulaşamadıklarından daha genel anlamdaki eğitimden de yoksun kalmaktadır.
Kaynak: UNICEF raporları