Dünya Gıda Günü, Beslenme ve Besin Savurganlığını Önleme Haftası, her yıl 9-16 Ekim tarihleri arasında kutlanır.
Günümüzde en önemli sorunlardan biri beslenme sorunudur. Beslenme sorunu olmayan insanlar besinleri israf edebildiği gibi, beslenme sorunu yaşayan insanlar açlıktan ya da açlığa bağlı sorunlardan hayatını kaybedebilmektedir.
Besin savurganlığını önleyerek, beslenme sorunun azaltılabileceğini savunan Birleşmiş Milletler Örgütü’ne bağlı Besin ve Tarım Örgütü (FAO) 9-16 Ekim tarihlerini Dünya Gıda Günü, Beslenme ve Besin Savurganlığını Önleme Haftası olarak kabul etmiştir.
Birleşmiş Milletler Örgütü’nün “Besin ve Tarım Örgütü” olan FAO’nun önerisiyle 9-16 Ekim tarihlerinde işlenen bu hafta, bütün ülkelerde kamuoyunu bu yönde bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.
FAO, kötü beslenme ve açlıkla mücadele eden uluslararası yardım örgütüdür. Son yıllarda özellikle bu tür kıtlıkların yaşandığı bölgelere yardım yapmaktadır. Ancak kötü beslenme ve açlık sorunu bu tür yardımlarla çözülemez. Ülkelerin kendi yapıları içinde çözüm aramaları gerekmektedir. Açlık sorunu azgelişmişliğe bağlı ekonomik, toplumsal ve siyasal yapıların bu yönde değişmesiyle ortadan kalkabilir.
Besin Savurganlığı Nasıl Önlenir?
Besin savurganlığını yok etmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Tüketeceğinden fazla gıda ürünü almamak,
- Artan gıda ürünlerini doğru değerlendirmek,
- Fazla miktarda artan gıdaları, ihtiyacı olan kişilere ulaştırmak,
- Yiyecekleri bozulmadan tüketerek, çöpe atılmasını engellemek,
- Gıda ürünlerini alırken tarihine dikkat etmek ve tarihi dolmadan ürünü tüketmek,
- Fazla miktarda gıda alışverişi yapmak yerine, az miktarda sık aralıklarla alışveriş yapmak,
- İhtiyaç duyulmayan gıda ürünlerini satın almamak,
- Gıda ürünlerini etkili şekilde muhafaza etmek. Örneğin sütü buzdolabında saklayarak, bozulmasını engellemek ya da ekmeklerin hava ile temasını azaltarak, daha uzun süre taze kalmasını sağlamak
Besin savurganlığının önüne geçerek, dünyadaki açlık sorunu büyük ölçüde durdurulabilir. Bunun için hepimizin çalışması ve gıdaları israf etmemesi gereklidir.
Besin savurganlığının yanı sıra, sağlıklı beslenmeye de dikkat etmek gereklidir. Karbonhidrat değeri yüksek olan, yağlı ve şekerli gıdaların tüketimini olabildiğince azaltmak ve vitamin, mineral, protein açısından zengin olan besinleri tüketmek gereklidir.