Dünya Gıda Günü Amacı nedir? Dünya Gıda Günü ne zaman kutlanır? Dünya Gıda Günü hakkında bilgi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün Dünya Gıda Günü olarak kabul ettiği 16 Ekim’de, Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde açlık, gıda üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir ve dengeli beslenme üzerinde durulur.
Beslenmek için aldığımız; hayvansal, bitkisel, madensel maddelere ‘besin’ denir. Besin maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde yaşanan açlık ve yetersiz beslenme sorunu tüm ulusların ortak sorunudur. Açlık ve Yetersiz beslenme, bedenin gerekli ölçü ve türde besin alamamasıdır. İşte bu sorunlara dikkat çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler’e üye tüm ülkelerde toplantılar düzenlenir ve toplantı sonuçları bütün dünyaya duyurulur.
İnsanların; sağlıklı ve düzenli olarak yaşamalarını sürdürebilmeleri için, yeterince ve verimli olarak besin almalarına ‘dengeli beslenme’ denir. Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin üretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nüfus artışı, ekonomik güçsüzlük ve çevre sağlığının bozulmasıdır. Yapılan araştırmalara göre dünyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Bu sayı da gösterir ki, dünyamızın en büyük ve en önemli sorununu açlıktır. Dünyanın pek çok yerinde insanlar, açlıktan ölmekte, iyi ve dengeli beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar.
Türkiye’de besin üretimi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ülkemiz, dünyada besin maddeleri üretiminde kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biridir ancak ülkemizde üretilen besin maddelerinin iyi değerlendirilmemesi ve besinlerin düzenli olarak dağıtılamaması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır.
Halkımızın iyi ve yeterli besin alması amacıyla Milli Gıda Yüksek Kurulu adında bir örgüt kurulmuştur. Bu Kurulun başlıca görevleri; besin maddelerinin üretim ve tüketim sorunlarını araştırmak, beslenme sorunlarının çözümleri için öneriler sunmak ve konuyla ilgili yasal düzenlemeleri incelemektir.
Büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna göre besin maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır. Atılan besin maddelerinin başında genelde tahıl ürünleri gelmektedir. Örneğin üç büyük kentimizde her gün çöp kutularına atılan ekmek, yılda 4.000 ton civarındadır. Sadece bu bile gıda israfının büyüklüğünü göstermektedir. Bunu önüne geçmek hepimizin elindedir. Bu savurganlığın önlenmesi için yakınlarımızı bu konuda sürekli uyarmalıyız.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.