CiciPedia

Dünya Gönüllüler Günü

Dünya Gönüllüler Günü her yıl tüm dünyada 5 Aralık tarihinde kutlanmaktadır. Gönüllüler Günü için her yıl birçok etkinlik yapılmakta ve gönüllü kurum ve kuruluşlar ile bireylerin çalışmaları ön plana çıkarılmaktadır.

Dünya Gönüllüler Günü

Gönüllü Ne İş Yapar?

Gönüllü, herhangi bir çıkarı olmadan ve karşılık beklemeden toplumun tamamı ya da grup ve gruplar için çalışmalar yapan kişiler olarak adlandırılabilir. Gönüllüler, genel olarak toplum hayatını iyileştirmeye yönelik olarak, yardıma ihtiyacı olan insanlara doğrudan yardım eden ya da yardım edilmesini sağlamayı amaçlayan kişilerdir. Genellikle Sivil Toplum Kuruluşları bünyesinde görev alan gönüllüler, bireysel olarak da çalışma yapabilmektedir. 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü, hem tek başına çalışan gönüllüleri hem de Sivil Toplum Kuruluşları’nı bir araya getiren etkinliklerin düzenlendiği günlerdir.

Dünya Gönüllü Günü Etkinlikleri

Dünya Gönüllüler Günü, tüm dünyada kutlandığı gibi, amaç gönüllü olarak çalışan bireylerin sayısını arttırmak ve gönüllü çalışmalara verilen desteği çoğaltmaktadır. Türkiye’de olduğu gibi dünyada birçok gönüllü kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Dünya Gönüllüler Günü’nde yapılan forum, sempozyum, toplantı gibi etkinliklerde, o yıl içerisinde yapılan çalışmalara ve gelecek yıl hedeflerine de yer verilir.

Dünyadaki Gönüllü Çalışmaları

Dünyada gönüllü çalışmalar yapan Sivil Toplum Kuruluşları en çok çocuk hakları, kadın hakları ve hasta hakları gibi konularda çalışmaktadır. Bunun yanı sıra, gelişmemiş ülkeler ile savaş halinde olan ülkelerdeki insanlara yardım için çalışan STK (Sivil Toplum Kuruluşları) çalışmaları da oldukça fazladır. Gönüllülük çalışmaları genel olarak insan haklarını içinde barındırmakta ve insanların temel haklarını korumaya yönelik hedefler belirlemektedir.

Gönüllü Çalışmaların Amacı

Gönüllü çalışmalar, toplumda yardıma ihtiyacı olan insanlara karşılık beklemeksizin yapılan çalışmalar olduğundan, gönüllülük çalışmaları her ülkede farklılık göstermektedir. Türkiye’de en çok yapılan gönüllü çalışmalar arasında kadınlar, çocuklar, hastalar bulunmaktadır.

2001 yılı, Birleşmiş Milletler tarafından UIuslararası Gönüllü Yılı seçildiği gibi, 5 Aralık da Dünya Gönüllülük Günü olarak belirlenmiştir.

Türkiye’deki Bazı Gönüllü Kuruluşlar

Türkiye’de çok sayıda gönüllü kuruluş bulunduğu gibi, bunlardan bir kısmı uluslararası alanda çalışmalar yapan kuruluşların Türkiye koludur. Türkiye’de kurulmuş olan gönüllü kuruluşlar şöyledir:

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV): Kanserli çocuklara destek ve yardımı amaçlamaktadır. Lösev 8 Kasım 1998’de Ankara’da kurulmuştur.

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı: Kadına yönelik şiddetin önüne geçme ve ailesi ya da eşi tarafından şiddet gören kadınları korumayı hedeflemektedir. Mor Çatı 1990 yılında kurulmuştur.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV): Çevreyi korumak amacıyla 1993 yılında kurulmuştur.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA): Erozyon ve çölleşmeye karşı önlem almak için çalışmalar yapmaktadır. TEMA Vakfı 1993 yılında kurulmuştur.

Arama ve Kurtarma Derneği (AKUT): Kaza ve afet durumlarında insanlara yardım etmeyi amaçlamaktadır. AKUT 1996 yılında kurulmuştur.

Türkiye Sokak Çocukları Vakfı (TSCF): Sokakta yaşayan çocuklara yardım etmek ve çocukların temel haklardan faydalanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Türkiye Sokak Çocukları Vakfı 1996 yılında kurulmuştur.

Türkiye’de ve dünyada aktif olarak çalışan gönüllü kişiler ve kurumların başarılarını takdir etmek ve gönüllü çalışmalara teşvik etmek amacıyla kutlanan Dünya Gönüllüler Günü’nde her yıl çok sayıda gönüllü çalışmalarından dolayı da ödüllendiriliyor. Aynı zamanda Dünya Gönüllüler Günü, gönüllü çalışmaya teşvik etmek için iyi bir fırsat olduğundan, bu tarihte gönüllü çalışmalara katılanların sayısı da artış gösteriyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir