Dünya Kuklası İstanbul’da

13 yıldan bu yana organize edilen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu yıl İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle İstanbul’un Kültür Başkenti olması dolayısıyla 2010 etkinlikleri çerçevesinde üç aya yayılarak gerçekleşecek:

1- 21 Mart Dünya Kukla Gününü Kutluyoruz 21-27 Mart
2- 13. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali 4- 16 Mayıs
3- Dünya Kuklası Sergisi 21 Mart-16 Mayıs

21 Mart Dünya Kukla Günü Kutlanıyor

Tüm dünyada kutlanan 21 Mart Dünya Kukla Günü bu yıl İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle Türkiye’de ilk kez mini bir festivalle, Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında kutlanacak. Bir hafta süreyle dünya çapında kukla toplulukları farklı tekniklerde kukla eserlerini sahneleyecek.

Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde gerçekleşecek olan bu mini festivalin açılışı 21 Mart 2010 Pazar günü garajistanbul’da gerçekleşecek. Açılışa konuk olarak katılacak Hollanda’nın seçkin kukla gruplarından Duda Paiva Company, video, dans, kukla ve aktörü kullanarak karışık teknikte yorumladığı “Morningstar” adlı gösteriyi sunacak. Festivalin öne çıkan yıldızlarından olan grubun gösterisi oldukça çarpıcı ve farklı bir görsellik içeriyor.

Festivalin açılışında UNESCO tarafından Karagöz’ün sözlü kültür mirasına kabul edilmesi nedeniyle üç Karagöz ustası yaşayan kültür hazinesi olarak belirlendi. Festival kapsamında bu üç ustaya; Tacettin Diker, Orhan Kurt ve Metin Özlen’e birer plaket takdim edilecek.

Ayrıca aynı gün İstanbul Metrosu (Taksim girişi) ve Kukla İstanbul’da yer alacak dünya genelinde farklı tekniklerdeki kukla örneklerinin sergileneceği “Dünya Kuklası” Sergisi ziyarete açılacak.

Festivalde Polonya’dan Unia Teatr Niemozliwy’dan “Toporland”, Tadeuzs Wierzbicki’den “Male i”, Almanya’dan Dresdner Figurentheater’dan “Psycho” ve “The Story of the Little Much”, Bulgaristan’dan Slon Theatre’dan “The Bewitched Phaeton”, Japnonya’dan Yumehina Grup’dan “Unjo”, Fransa’dan Velo Theatre’dan “The Postman” ve Fransa Arkitel’den “L’oeil du loup”, Türkiye’den Tacettin Diker’den “Çifte Caddılar”, Orhan Kurt’tan “Cinli Yazıcı”, Metin Özlen’den “Ferhat ile Şirin”, Anse Karagöz ve Kukla Tiyatrosu’ndan “Cimri Ağa ve Kuplumbağa”, Kurmalı Salyangoz’dan “Dört Mevsim” ve Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu’ndan “Büyülü Ağaç”, Çöp Canavarı” ve “Sihirli Lamba” adlı oyunlar seyredilebilecek.

Festivalde yer alan oyunlar Fransız Kültür Merkezi, Kukla İstanbul, garajistanbul ve Notre Dame De Sion’da izlenebilecek.

Ayrıca Beyaz Ay Derneği’nin katkılarıyla Festival süresince engelli çocuklar için kukla yapım atölyeleri de açılacak.

Kukla İstanbul Tel: 0212 243 47 04-243 16 02