Dünya Prematüre Günü

Dünya Prematüre Günü, prematüre bebekler hakkında kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla her yıl 17 Kasım’da kutlanır.

Türkiye’de her yıl ortalama 150 binden fazla bebek erken doğumla dünyaya gelmektedir.

Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek olan bu sayının azalması ve sağlıklı bir doğum ile dünyaya gelen bebeklerin sayısının artırılması için, Dünya Prematüre Günü kapsamında, çeşitli konferanslar ve seminerler düzenlenmektedir.

Prematüre Nedir?

Normal gebelik süresi, 9 ay 15 gündür. Bebeğin 38. hafta ile 42.hafta arasında dünyaya gelmesi normal gebelik kapsamında değerlendirilir. Ancak bebeğin 37.haftadan önce dünyaya gelmesi, bebeğin normal doğumla dünyaya gelen bebeklere oranla daha az gelişmiş olmasına yol açar. 37.haftadan önce dünyaya gelen bebeklere prematüre bebek denir.

Prematüre bebekler genellikle düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelir. Bebeğin doğum kilosunun 2500 gramdan az olması Düşük Doğum Ağırlığı olarak nitelendirildiği gibi, 1500 gramdan az olması Çok Düşük Doğum Ağırlığı olarak adlandırılır.

Bebeğin doğum kilosunun 1000 gramdan az olması halinde ise bebek, İleri Derecede Düşük Doğum Ağırlığı dünyaya gelmiş demektir.

Dünya Prematüre Gününün Önemi

Türkiye’de her yıl 50 binden fazla çocuk, ileri derecede düşük doğum ağırlığı ile dünyaya geldiği gibi, 1000 gramdan düşük ağırlıkla doğan bebekler hayati tehlikelerle karşı karşıya kalabilmektedir. Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme gibi kıstaslara dikkat etmek ve Prematüre doğan bebeklerin gelişimlerinin yakından edilmesini sağlamak, bebeklerin sağlıklı büyüme olasılığını artırmaktadır. Bu kapsamda, Dünya Prematüre Günü ile bebeklerin ideal doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesini sağlamak ve prematüre bebeklerin sağlıklı şekilde büyümelerine yardımcı olmak hedeflenmektedir.

  1. Dünya Prematüre Günü kapsamında, erken doğumların önlenmesi için toplumun bilinçlendirilmesini sağlayacak çalışmalar yapılır. Yazılı ve görsel kaynaklar ile kamuoyunun erken doğumlar hakkında bilgi edinmesi amaçlanır.
  2. Prematüre sonuçlarının kayda alınarak, bakım süreçlerinde gerekli düzenlemelerin yapılması sağlayacak çalışmalara dikkat çekilir.
  3. Yenidoğan yataklarının etkin bir şekilde kullanılması için gerek devlet hastaneleri gerekse özel hastaneler için yoğun bakımların boş bırakılmaması gerektiğini vurgulanır ve bununla ilgili çalışmalar yapılır.
  4. Prematüre doğumların, kronik bir sorun olmadığının ve prematüre bebeklerin gelişimlerinin yakından takip edilmesinin teşviki amaçlanır.

Dünya Prematüre Haftası 

Prematüre Doğum Nedenleri

Prematüre Bebek Bakımında Ebeveynlere Öneriler

Prematüre Bebeklerde Evde Bakım Önerileri