CiciPedia

Dünya Su Günü

Gezegenimizin üçte ikisi kaplayan, vücudumuzun yüzde 70’ini oluşturan ve yaşamımız için vazgeçilmez olan suyun, insanlık ve doğa için önemine dikkat çekmek için 22 Mart’ta her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Dünya Su Günü Tarihçesi

Su yaşamın var olması için bu kadar önemliyken, dünya su kaynaklarının gittikçe azalması, rezervlerin tükenmesi, suyun dikkatsizce ve kontrolsüzce harcanmasından dolayı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu da 1992 yılında Rio de Janerio’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda her yıl 22 Mart’ın “Dünya Su Günü olarak kutlanmasına karar verdi.

dünya su günüSuyun Hayatımızdaki Önemi

Birleşmiş Milletler tarafından 2013’ün Uluslararası Su Dayanışma Yılı ilan edilmesinin temel amaçları; suyun doğru kullanılması, işbirliğinin arttırılması, su yönetiminde karşılaşılan sorunlar, suya erişim, supaylaşımı ve su hizmetleri konularında farkındalık yaratmak olarak belirtiliyor.

İnsanların suya erişimi ile ilgili temel sorunlar arasında, çevre kirliliği, yapılaşma gibi nedenlerle temiz su kaynaklarının azalması, küresel ısınma ve ormanların yok olması nedeniyle artan kuraklık, birçok ülkede temiz içme suyuna erişimin çok az olması gibi nedenler yer alıyor.

Su Yoluyla Buluşan Hastalıklar

Günümüzde 7 milyar kişiye ulaşan dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyarı temiz içme suyuna, 2,5 milyarı da temiz kullanım suyuna ulaşamıyor.

Eğer önlem alınmazsa 2025 yılında bu ülkelerin sayısının 50’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Bu, her dört kişiden birinin temiz suya erişmekte sıkıntı yaşayacağı anlamına geliyor. Temiz içme ve kullanma suyuna ulaşamadığı için her altı kişiden biri hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre her gün 3900 çocuk kirli sulardan kaynaklı tifo, kolera, hepatit ve paraziter hastalıklar yüzünden ölmektedir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir