Dünyanın 7 Harikası antik dönem içerisinde, insan eliyle yapılmış olan yapıtlar ya da yapılardır. Antik Dönemin Yedi Harikası olarak da adlandırılan Dünyanın 7 Harikası’ndan ilki, milattan önce 5. asırda, Herodot tarafından ortaya atılmış olan bir kavramdır. Dünyanın en önemli tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Herodot; bu terimi ilk kullanan tarihçi olarak bilinmektedir.
Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alan en eski yapı M.Ö. 2500’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Keops Piramidi’dir. Diğerleri ise Artemis Tapınağı, Babil’in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)’dır.
Tarih: Milattan Önce 2560
Bölgesi: Mısır
Yapım Süresi: 20 yıldan fazla
Özellikleri: 145, 75 m yüksekliğindedir.
Keops Piramidi, 3 piramitten oluşan Giza Piramitleri’nden biridir. Ancak yalnızca Keops Piramidi Dünyanın 7 Harikası listesine girebilmiştir. Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırılmıştır. Sırrı hala tam olarak çözülemeyen Keops Piramidi, Dünyanın Yedi Harikası arasında, günümüzde ayakta kalan tek yapıdır.
Tarih: Milattan Önce 7.yüzyıl
Bölgesi: Mezopotamya
Yapım Süresi: Bilinmiyor
Özellikleri: Akan sular ve egzotik bitkilerin bulunduğu çok katlı bir bahçe olduğu söylenmektedir.
Babil’in Asma Bahçeleri’nin izleri günümüzde tamamen silinmiştir. Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olarak kabul edilen Babil’in Asma Bahçeleri hakkındaki bilgiler, yalnızca eski metinlerde ve tablolarda yer almaktadır. Bu metinlere göre, ihtişamlı ve çok katlı bahçelerden oluşan yapının birçok yerinden sular akmakta ve egzotik bitkiler yetiştirilmektedir. Ancak bu bilgilerin gerçekliği konusunda kesin bir fikir bulunmamaktadır.
Tarih: Milattan Önce 5. Yüzyıl
Bölgesi: Olimpia
Yapım Süresi: Bilinmiyor
Özellikleri: 12 metre yüksekliğine sahiptir.
Zeus Heykeli, Yunan Tanrısı olan Zeus adına yapılmıştır. Metal parçalar, fildişi ve altın kullanılarak yapılan heykel, 12 metre yüksekliğindedir. Dünyanın Yedi Harikası arasında yer alan Zeus Heykeli, büyük bir yangın sonucunda ciddi zarar görmüş ve yok olmuştur.
Tarih: Milattan Önce 3. yüzyıl
Bölgesi: Rodos
Yapım Süresi: 12 yıl
Özellikleri: 32 metre yüksekliğindedir ve demir, taş ve bronz kullanılarak yapılmıştır.
Rodos Heykeli, Güneş Tanrısı Helios adına yapılmıştır. Yapıldıktan kısa bir süre sonra, deprem sırasında kırılan ve bir daha onarılamayan heykel, uzun süre harabe halinde kalmıştır. Günümüze ulaşamayan Dünyanın Yedi Harikası’ndan biridir.
Tarih: Milattan Önce 290
Bölgesi: İskenderiye – Mısır
Yapım Süresi: Yaklaşık 40 yıl
Özellikleri: Dünyanın en yüksek feneridir. Yüksekliği 166 metredir. 50 kilometre uzaklıktan dahi görülebilmektedir.
Dünyanın 7 harikası arasında yer alır. İskenderiye Feneri, Dünyanın Yedinci Harikası olarak bilinmektedir. 15. yüzyılda yok olan Fener, gemicilik faaliyetleri ve ticaret için kullanılmıştır.
Tarih: Milattan Önce 350
Bölgesi: Bodrum – Akdeniz
Yapım Süresi: Bilinmiyor
Özellikleri: Yüksekliği 45 metreydi. Dört tarafında da heykeller bulunuyordu ve dört heykel de farklı heykeltıraşlar tarafından yapılmıştı.
Halikarnas Mozolesi olarak da bilinen Kral Mausollos’un Mezarı, Kral’ın karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. Sıra sütunlar ve heykeller ile süslenmiş olan Mezar, 16. yüzyıla kadar korunmuştur. Ancak Haçlı Seferleri sırasında, bölgeye gelen kuşatmacılar, Kral Maussollos’un Mezarı’ndaki taşları kullanarak Bodrum Kalesi adı verilen kaleyi yaptılar.
Tarih: Milattan Önce 550
Bölgesi: Efes
Yapım Süresi: 120 yıl
Özellikleri: Tamamen mermerden inşa edilmiştir. Diana Tapınağı olarak da bilinmektedir.
Artemis Tapınağı, Milattan Önce 7. Yüzyılda yapılmaya başlanmış ve daha sonra çıkan yangının ardından M.Ö. 550’li yıllarda restore edilmiştir. Günümüzde Tapınak’tan yalnızca iki mermer parası kalmıştır ve antik kent Selçuk’ta bulunmaktadır.
Dünyanın 7 Harikası arasında günümüze ulaşan tek yapı, Mısır Piramitleri arasında bulunan Keops Piramidi olmakla birlikte, diğer yapılar veya yapıtlar hakkında yeterince bilgi bulunmamaktadır.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.
Yorumları Göster
iyi güzel olmuş ellerinize sağlık
güzel
ne diyooooooon
8.harikasıda çiciee 😃😃😃👌👍
Çoooook ama çok işime yaradı çok tesekkürler ellerinize sağlık...
Işe yarar bir şey olmuş elinize ayağınıza beyninizde sağlık ( övgü anlamında )
ayak ne alaka ???
olm asma bahcelerinin gercekligi kanitlanmadiysa niye harika oluyor :D
ÇOK YARDIMCI OLDU <3
(ÇOK GÜZEL BİR SİTE ÇOK FENAAAAAAA EFSANE BUNU SİTEYİ ÇIKARAN ADAMIN DİBİYMİŞ <3 <3
Çok guzel ama 2h ödevi yaptim 😥😥😥😥😥😥😥😥😁😋🤣🤣🤣