Kültür Sanat

Dünyanın En İyi Çocuk Kitapları

BBC’nin yayın organı BBC Culture, önde gelen edebiyat eleştirmenleri ve editörler ile görüşerek, “Sizce dünyanın en iyi çocuk kitabı hangisi?” diye sordu ve dünyanın en iyi çocuk kitaplarını listeledi.

Dünyanın En İyi Çocuk Kitapları

BBC Culture tarafından belirlenen ve Türkçe’ye çevrilmiş olan 11 çocuk kitabı arasında Zamanda Kıvrılma, Küçük Prens, Charlie’nin Çikolata Fabrikası gibi Türkiye’de de büyük ilgi gören kitaplar bulunuyor.

  1. Alice Harikalar Diyarında – Lewis Carrollalice harikalari diyarinda

Çocuk edebiyatının en fazla okunan eserleri arasında yer alan Alice Harikalar Diyarında, yayınlandığı 1865 yılından bu yana onlarca dile çevrildi ve milyonlarca çocuk tarafından okundu.


  1. Küçük Prens – Antoine de Saint-ExuperyKüçük Prens

Dünyanın en fazla çevrilen kitapları arasında yer alan Küçük Prens, yalnızca çocuklara değil, her yaşa hitap eden hikayesiyle, en fazla okunan kitaplardan biri olarak tanınıyor. Fransız yazar Antoine de Saint-Exupery tarafından 1943’te yazılan Küçük Prens, popülerliğini yitirmeyen çocuk kitapları arasında yer alıyor.


  1. Aslan, Cadı ve Dolap – C. S. LewisAslan Cadı Dolap

İrlandalı yazar Clive Staples Lewis tarafından 1950’de yayımlanan eser, Lucy adlı kahramanın dolabın içerisinde sihirli bir ortam keşfetmesiyle başlıyor. Çocukların hayal gücünü harekete geçiren kitap, çocuk edebiyatında önemli bir yere sahip.


  1. Küçük Ev – Laura Ingalls WilderKüçük Ev

ABD’li yazar Laura Ingalls Wilder tarafından kaleme alınan kitap, kırsal bölgelerde yaşayan küçük bir kızın hikayelerini anlatıyor. Sinemaya da uyarlanan çocuk kitabı, yayımlandığı 1935 yılından bu yana dünya çocuk edebiyatında ilgi görmeye devam ediyor.


  1. Zamanda Kıvrılma – Madeleine L’EngleZamanda Kıvrılma

1962 yılında Madeleine L’Engle tarafından yazılan eser, ele aldığı konu ile çocuk edebiyatına yeni bir soluk kattığı gibi, çocukların bilime olan ilgilerini artırmayı da başardı.


  1. Yerdeniz Büyücüsü – Ursula K Le GuinYerdeniz Büyücüsü

Yerdeniz Üçlemesi serisinin ilk kitabı olan Yerdeniz Büyücüsü, felsefik bir olguyu, çocuklar için fantastik bir dünyada anlatarak büyük başarı kazandı. 1968 yılında yayınlanan roman, yalnızca çocuklara değil, her yaşa hitap eden çocuk edebiyatı eserleri arasında yer alıyor.


  1. Winnie the Pooh – A.A. MilneWinnie the Pooh

Dünya çocuk edebiyatındaki en özgün eserlerden biri olarak değerlendirilen Winnie the Pooh, Disney tarafından çizgi film olarak da uyarlandı. 1926’da yayımlanan eser dünya genelinde milyonlarca çocuğa ulaştı.


  1. Küçük Kadınlar – Louisa May AlcottKüçük Kadınlar

Louisa May Alcott tarafından 19.yüzyılda yazılan Küçük Kadınlar, çocuk edebiyatında iyi işlenmiş karakterleri ve gerçekçi diyalogları ile okuyucuyu derinden etkiliyor. Dünya çocuk edebiyatındaki en fazla okunan eserler arasında da yer alan Küçük Kadınlar, yayımlandığı dönemde de büyük ses getirmişti.


  1. Vahşi Şeyler Ülkesinde – Maurice SendakVahşi Şeyler Ülkesi'nde

1963’te yazılan ve Sendak tarafından resimlenen eser, ABD’nin en fazla okunan çocuk kitapları arasında yer alıyor. Çocuk masumiyeti ile kötülük kavramlarının ele alındığı eser, Türkçe’ye Canavar Ülkesinin Kralı adıyla da çevrildi.


  1. Charlotte’un Sevgi Ağı-Elwyn Brooks WhiteCharlotte'un Sevgi Ağı

Sevginin tüm farklıların üstesinden gelebileceğine vurgu yapan kitap, dünya çapında 50 milyondan fazla satıldı. Türkçe’ye Örümcek Ağı adıyla da çevrilen eser, bir domuz ile örümceğin sıra dışı hikayesini konu alıyor.


  1. Charlie ve Çikolata Fabrikası – Roald DahlCharlie'nin Çikolata Fabrikası

Birçok eleştirmen tarafından tüm zamanların en iyi çocuk kitabı olarak gösterilen Charlie ve Çikolata Fabrikası, çikolatayı çok seven ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle yılda sadece bir kez çikolata yiyebilen Charlie’nin hikayesini anlatıyor. Dünyanın en iyi çikolata fabrikasında yarışma olduğunu öğrenen Charlie’nin yarışmaya katılma sürecini konu alan kitap, sinemaya da uyarlanmıştı.

BBC anketi ile belirlenen dünyanın en iyi çocuk kitapları listesinde, Türkçe’ye henüz çevrilmemiş olan eserler de yer alıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir