“Dünyanın En İyi Okulu” Sergisi Cer Modern’de

Finlandiya Mimarlık Müzesi tarafından hazırlanan, "Dünyanın En İyi Okulu – 21. Yüzyıl Finlandiya’sından Yedi Okul" sergisi, Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde kapılarını açtı.

30 Mart'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek sergi, geleneksel sınıf ortamı dışındaki örneklere odaklanıyor. Sergi, Ankara Mimarlar Odası, Cer Modern Müzesi ve Finlandiya Büyükelçiliği işbirliği ile hayata geçti.

Geleneksel otoriter didaktik  sınıf ortamı dendiğinde, ardarda dizilmiş düzenli sıralarda oturmuş öğrencilerin, yükseltilmiş bir platformda duran kara tahtanın önündeki kürsüden ders anlatan öğretmeni dikkatle dinlemeleri akla geliyor.

Finlandiya'da son zamanlarda eğitimde, farklı yaş gruplarının, engelli ve özel ihtiyacı olan çocukların kaynaştırılmasına yönelik eğilimler artıyor. Sosyal etkileşimin teşvik edilmesi de günümüz okul mimarisinin başlıca hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca okullar eğlence faaliyetleri ve hafta sonları ve hafta içi akşam saatleri gerçekleşen yetişkin eğitimi için çok amaçlı yöntemler sunuyor.

"Bina ile binayı çevreleyen ortam arasındaki diyalog, Fin mimarisinde çok önemlidir. Yerleşim bölgelerindeki pek çok okulun tasarımı göze çarpan niteliktedir; hatta eğlencelidir.

Daha eski yerleşim yerlerinde okullar görsel açıdan örneğin kullanılan kaplama malzemeleri gibi bazı unsurlar sayesinde tarihi ortamlarıyla entegre şekildedir. Hem dış mimari hem de iç düzen okulun öğretim felsefesini ortaya koyabilir. Son zamanlarda, pek çok mimar tezat yaratan materyalleri kullanmayı tercih etmektedir: sanayide kullanılan metal unsurların sıcak ahşap yüzeylerle veya geniş cam yükseltilerin çarpıcı renklerle dengelenmesi gibi.
 

Günümüzde okullar hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin paylaştığı işyerleri olarak görülüyor. Okulun iç ortamı, özerk çalışmalar için huzur ve sessizlik sunmalı, ortak etkinlikler ve sosyalleşmeye yönelik büyük salonları da olmalı.
 

İdeal durumda iyi tasarlanmış bir okul binası, içinde bulunanlar için bir eğitsel deneyim demektir. Genç öğrencilerin yetişkinliğe giden yolda geçirdikleri gelişim yıllarına tanıklık eden binalar onlar için esin kaynağı olabilir ve onlara içgörü, anlayış kazandırmanın yanı sıra mimariyi hayat boyunca takdır etmelerini sağlayabilir."

Sergide, Finlandiya eğitim sisteminin taşıyıcıları olan ödüllü yedi okulun projeleri ve görselleri yer alıyor. 2000’lerde inşa edilen okulların yer aldığı sergi, Türkiye’ye gelmeden önce Fransa ve Amerika Birleşik Devletler’inde ziyarete açıldı.

Sergide, bir yandan okul mimarisinin tarihi gelişimi incelenirken diğer yandan eşitlikçi bir toplum olmada eğitimin rolü vurgulanıyor.

Sergi, Salı-Pazar günleri, 10:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz gezilebiliyor.

Adres: Altınsoy Cad. No:3 06101 Sıhhıye, Ankara, Türkiye


Kirkkojärvi okulu. Foto Tuomas Uusheimo