ABD’de, iki kadın ve bir erkeğin DNA’larının aktarımıyla dünyaya gelen bebek, dünyanın 3 ebeveynli ilk bebeği oldu. Leigh sendromu olarak bilinen mitokondriyal hastalığa sahip olan bir kadının dünyaya sağlıklı bir bebek getirebilmesi için yapılan operasyon, bir ilk niteliğini taşıyor.
New Scientist adlı bilim ve araştırma dergisinde yayımlanan makalede, annesi Leigh sendromu adı verilen mitokondriyal bir hastalığa sahip olan bebeğe, iki kadın ve bir erkeğin DNA’ları aktarıldı. Mitokondriyal bozukluklar anneden bebeğe geçtiği için bu tür hastalıklardan korunmak adına üç ebeveynli doğum önemli bir gelişme niteliği taşıyor. Mitokondriyal hastalığa sahip olan anne, daha önce biri 8 aylık, diğeri 6 yaşında olan iki çocuğunu bu sendrom nedeniyle kaybetti.
Meksika’da dünyaya gelen dünyanın ilk 3 ebeveynli bebeğinin doğumunu Dr. John Zhang özel bir teknikle gerçekleştirdi. DNA aktarımıyla 3 ebeveynli bebeklerin dünyaya getirilmesinin güvenli olup olmadığı uzun yıllardır tartışılıyordu. Bilim insanları, dünyanın ilk üç ebeveynli bebeğinin gelişimine bağlı olarak, gelecekte hastalıkları önlemek için 3 ebeveynli bebek yöntemini kullanmaya başlayabilir.
New Scientist Dergisinde yer alan araştırmanın tamamına ulaşmak için: First Baby Born With New 3 Parent Technique