Duygusal zeka kişinin kendi duygularını anlaması, başkalarının duygularına empati beslemesi ve duygularını yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleyebilme yetisidir.
Duygusal zeka şu becerileri içerir:
- Güven: Kişinin kendi bedeni, davranışı, dünyası üzerinde bir denetim ve egemenlik kurduğunu bilmesi; çocuğun başarı olasılığının daha yüksek olduğunu ve yetişkinlerin de kendisine yardımcı olacağına inanmasıdır.
- Merak: Bir şeyleri keşfetmenin olumlu ve keyif veren bir deneyim olduğunu hissetmesidir.
- Amaç gütme: Bir etki yaratma arzusu ve yeteneği ile birlikte hayata geçirmek için sabırlı olma, bu etkililik ve yeterlilik hisleriyle ilişkilidir.
- Öz denetim: Yaşına uygun bir biçimde kendi hareketlerini kontrol altına alabilme, içsel bir denetim hissidir.
- İlişki kurabilme: Diğerleri tarafından anlaşıldığı, başkalarını anladığını hissederek birbirleriyle ilişkiye geçebilmedir.
- İletişim yeteneği: Sözel ifadeyle düşünce, duygu ve kavram alışverişinde bulunabilmedir.
- İşbirliği yapabilme: Bir grup etkinliği içinde, kendi gereksinimleriyle başkalarınınkini dengede tutma yeteneğidir.
Duygusal Zeka Neden Önemlidir?
Duygular kim olduğunuzun büyük bir parçasıdır. Hatırlar veya unutursak, dikkat etmemizi veya dikkatimizin dağılmasını etkiler. İyi kararlar veya kötü kararlar vermemizi, seçimlerimize bağlı kalmamızı veya fikrimizi değiştirmenizi etkiler. Nasıl hissettiğimiz fiziksel sağlığımızı ve ilişki kurma, sürdürme yeteneğimizi de etkiler. Hepimizin duygularımızı tanıma ve anlama, onları etiketleme ve ifade etme ve evde, okulda en iyi refah ve başarıyı elde edecek şekilde düzenlenmesi becerilerine ihtiyacımız var.
Bunlardan Kaç Tanesi Doğru?
- Nasıl hissettiğini fark eder ve neden bu şekilde hissettiğini düşünüyorum.
- Nasıl hissettiklerini öğrenmek için başkalarının yüz ifadelerine ve beden diline bakıyorum.
- Genelde duygularıma neyin sebep olduğunu anlıyorum.
- Duygularım hakkında konuşmak için geniş ve özel bir kelime haznem var.
- Hem hoş hem de hoş olmayan duygularımı ifade etmekte rahatım.
- Duygularımı ele almak için birçok farklı stratejim var.
Çocuklarda Duygusal Zeka Nasıl teşvik Edilir?
Örnek olun: Dikkatle dinleyerek, insanların yüzlerine ve bedenlerine çok dikkat ederek ve onlara nasıl hissettiklerini sorarak başkalarının duygularını anlamaya çalışmalı. Siz çocuğunuza böyle davranın. O da böylece öğrenecektir.
Kutlayın: Duygular bulaşıcıdır: Kendimizi iyi hissettiğimizde, bu olumlu duyguları başkalarıyla paylaşarak yayabiliriz. Çocuğunuzdan ilham alın, onu tebrik edin, alkışlayın ve onlarla ilgili konuşmak için teşvik edin: “Arkadaşlarına nasıl yardımcı olduğunu görmek hoşuma gidiyor. Onun kendisini anlamasına yardımcı olman çok güzel. Akşam yemeğinde ailenin geri kalanına bunu anlatalım.”
Onu etkinleştir: Tüm duygular önemlidir. Çocukların tüm duygularını keşfetme ve ifade etme konusunda kendilerini rahat hissetmeleri için alan yaratın. “Oyun hakkında üzgün görünüyorsun. Benimle senin neyin sinirlendirdiği hakkında konuş.” Çatışma ve zorlu durumları hem sizin hem de onların duygu becerilerini geliştirmeleri için fırsatlar olarak kullanın.