Duyu Organlarımız

Çevremizdeki nesneleri fark etmemizi sağlayan ve nesneleri birbirinden ayırt etmemize yarayan organlarımız duyu organlarımızdır. Beş tanedir. Bunlar:

  • Göz,
  • Kulak,
  • Burun,
  • Dil,
  • Deri

 

Bu duyu organları sırasıyla görme, işitme, koklama, tat alma, dokunma görevini gerçekleştirir. Uyarıcıların duyu organları tarafından alınıp beyne iletilmesine duyum denir.  Duyularla edinilen bilgilerle duyumlarımız nesneleri gerçek olarak ( somut şekilde) algılamamızı sağlar.  Bu nedenle nesnelerin bilincinde oluruz.

Duyu organlarımızın çoğu başımızda bulunur. Başımız bu yönüyle korunması gereken en önemli yerdir.

Duyu Organlarımızın Önemi

Çeşitli nedenlerle beş duyu organımızdan biri veya birkaçı kullanamayabiliriz. Doğuştan duyu organlarının bazılarını kullanmayan kişiler olabilir. Örneğin el hareketleriyle birbiriyle anlaşan kişiler görebilirsiniz. Bu kişilerin duyma duyusunda problem vardır. Duyamadıkları için seslerin ritmini anlayamaz ve konuşamazlar.

Bir duyu organının kaybı diğerler duyu organlarının daha çok çalışmasına neden olur.   Eğer bir duyu organı daha fazla gelişmişse; gelişmiş duyu organı bir başka duyu organının görevini almaya başlamış veya almış, sonucuna götürebilir.

Yaşam içerisinde de duyu organları zarar görebilir. Bunun için sağlığımızı korumak için dikkatli davranmak gerekir.

Sorular:

  1. Duyu organları ve görevleri nelerdir?
  2. Duyum nedir?
  3. Duyu organlarından birinin kaybı ne gibi sonuçlar yaratır?