Anne Baba Okulu

Ebeveynler, Ergenlik Çatışmalarına Dikkat Etmeli

Çocukluk döneminden erişkinlik dönemine geçiş süreci olarak adlandırılan ergenlik döneminde, ebeveynlerin çatışma durumlarına dikkat etmesi ve özgürlük sınırlarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Ergen ve Psikiyatri Uzmanı Doktor Zafer Atasoy, ergenlik döneminde çocuklara konacak yasakların uygulanmasını sağlamak ve özgürlük sınırlarını net bir şekilde çizmenin çoğu zaman mümkün olmadığını belirtti.

Ergenlik dönemine giren kardeşlerin farklı sorunlarla karşı karşıya kalabildiğini belirten Atasoy, ailenin ekonomik ve sosyal durumunun da ergenlik dönemindeki aile ilişkilerine etki edebildiğini söyledi.

Ergenlik DönemiKendini İfade Edemeyen Ergenler Bunalıma Girebiliyor

13-19 yaş arasında tamamlanan ergenlik döneminde, çatışma ve bunalımların en fazla görüldüğü dönem 14-18 yaş arasında olduğu gibi, ergenlik çatışmaları bireysel, sosyal ya da aile içerisinde kendini gösterebiliyor.

Ergenin yakın çevresinde kendini ifade edebilmesi bu dönemde büyük önem taşıdığı gibi, kendini yeterince ifade edemeyen ya da yakın çevresinde yer bulamadığını düşünen ergenler, bunalıma girebiliyor.

Sosyal Çevre Ergenleri Doğrudan Etkiliyor

Ergenlik döneminde, sosyal çevrede değişiklikler görülebildiği gibi, ergenler arkadaşları ile daha yakın ilişkiler kurup, ailelerinden uzaklaşabiliyor. Anlaşılmadığını, kendisine yeterince ilgi gösterilmediğini ya da sahip olduğu özelliklerin değer görmediğini düşünen ergenler, kendisi ile ortak fikri paylaşan arkadaşları ile sıkı bağlar kurabiliyor.

Arkadaşlık ilişkilerinin ergenlik döneminde büyük önem kazanması, arkadaşların birbirini etkilemesine de ortam hazırlıyor. Bu dönemde, madde bağımlısı olan ergenler, diğer ergenlerin de bu durumdan etkilenmesine yol açabildiği gibi, arkadaşlar evden uzaklaşma, depresyon gibi duygu durumlarda da birbirlerinden etkilenebiliyor.

Özgürlük Sınırları İyi Belirlenmeli

Ergenlik döneminde, özgürlük sınırının iyi belirlenmesi, çatışmaların azalmasını sağladığı gibi, ergenlerin kendilerini değersiz, yalnız ya da etkisiz hissetmesinin de önüne geçiyor. Yetişkinliğe geçiş aşamasında, ergenlerin kararlarına saygı duyulması şart olduğu gibi, kuralların ve sınırların birlikte çizilmesi gerekiyor.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir