Kültür Sanat

Edouard Manet

Manet, 23 Ocak 1832 tarihinde Paris’te doğdu. Zengin bir ailenin oğlu olan Manet, sevecen bir anneye ve sert bir babaya sahipti. Resim yapmaktan çok keyif alan Manet, babasının onun hakkındaki farklı planları yüzünden engelleniyordu. Manet’nin babası, onun deniz kuvvetlerine katılmasını istiyordu. Deniz kuvvetlerine giriş sınavında iki kez üst üste başarısız olan Manet, babasını ancak o zaman razı edebildi ve Paris’te Thomas Couture’ün atölyesinde resim eğitimi almaya başladı.

Edouard Manet

Genç bir ressam olan Manet, eserlerini Paris’teki resmi sanat sergisine bir türlü kabul ettiremedi ve resimleri sürekli olarak geri çevrildi. “Kırda Öğle Yemeği” adlı resmi bir başka sergide gösterildi ve bu çalışması halk tarafından büyük tepki topladı. Yaptığı resimlerle art arda tepkiler toplayan Manet, bu olaylarla altüst olmuştu ve kendisini toparlamak için İspanya’ya gitti.

Salon çalışmalarını ısrarcı bir şekilde reddeden Manet, 1870’li yıllarda yeni kuşaktan bir grup sanatçıya ve izlenimcilere ilham veriyordu. Her Perşembe içlerinde Degas, Monet ve Renoir’ın da bulunduğu bir grup sanatçıyla, sanatsal düşünceleri tartışmak için buluşuyorlardı. Bu grup “Manet’in Çetesi” olarak esprili bir isimle tanındı. Monet ile birlikte resim yapmaya başlayan Manet’in eserleri, daha hafif ve aydınlık bir hale geldi.

Edouard Manet

1870’li yılların sonlarına doğru Manet’in yapmış olduğu serbest ve çabuk eskiz tadındaki üslubu ve modern yaşamdan yakaladığı canlı sahneler, sanat eleştirmenleri tarafından beğeni toplamaya başladı. Manet, 1881 yılında Fransa’daki en güçlü ödüllerden biri olan “Legion d’Honneur” ü kazandı. Manet, bu ödülün 20 yıl kadar geç geldiğini düşünüyordu.

Kusursuz iyi giyimi ile kibar ve cana yakın bir insan olarak tanınan Manet, başarılı portreleri, illüstrasyonları, gerçekçi kompozisyonları ve zamanında büyük tepkiler toplayan kadın resimleri ile ün kazandı.

Ciddi bir şekilde rahatsızlanan ve bunun sonucunda ayaklarına felç inen Manet, 30 Nisan 1883 tarihinde yaşamını yitirdi.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir