Çocuk Haberleri

Eğitim Reformu Girişimi 2015 Raporunu Açıkladı

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) 2015 raporunda özel okulları tercih eden öğrencilerin sayısında artış olduğunu ve eğitimdeki nitelik sorununun devam ettiğini açıkladı.

Eğitim Sistemindeki Niteliksizleşme Devam Ediyor

ERG tarafından her yıl hazırlanan Eğitim İzleme Raporları kapsamında konuşan ERG Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İpek Gürkaynak, eğitim sistemindeki niteliksizleşmenin önüne geçmek için öğretmen kalitesinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Öğretmen yetiştirme programlarının artırılması gerektiğini belirten Gürkaynak, öğretmen niteliğinin sadece öğrenci başarısıyla değil, bireylerin uzun vadedeki üretkenlikleriyle ilişkili olduğunu söyledi.

“Sistemde Değişiklik Var, İlerleme Yok”

ERG Direktör Vekili Işık Tüzün, 2008’de yayınlanan ilk eğitim raporundan bugüne kadar sistemde birçok değişiklik yapıldığını ancak son raporla kıyaslandığında sistemin farklılaşamadığını söyledi. Dezavantajlı grupların öncelik kazanamadığına ve bölgesel eşitisizliklerin devam ettiğine vurgu yapan Tüzün, eğitim kalitesine gereken önemin verilmediğini ifade etti.

“Zorunlu Din Dersleri”

Türkiye’nin zorunlu din dersi uygulamasıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirten ERG Direktör Vekili Işık Tüzün, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını ve dersi çoğulcu, nesnel ve eleştirel bir içerikle kurgulamak gerektiğini belirtti. Öğretmen atamalarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin öğretmenlerine öncelik verildiğini de söyleyen Tüzün, AİHM’nin 2007’de verdiği karardan sonra, 2014 yılında Türkiye’nin ihlal yaptığına dikkat çekti.

eğitim reformu girişimi 2016 raporu“Öğrenci Sayısı Artıyor”

ERG Politika Analisti Yaprak Sarıışık, okulöncesi ve ortaöğretimde, okullulaşma oranları ve öğrenci sayılarındaki artışın önemli olduğunu belirterek, giderek daha fazla öğrencinin özel öğretim kurumlarına yöneldiğini açıkladı. Devlet okullarına olan güvenin azalmasıyla, maddi imkanı yeterli olan ailelerin çocuklarını özel okullara göndermeyi tercih etmesi olasılığına vurgu yapan Sarıışık, eğitim sistemi içerisinde sosyoekonomik durumdaki ayrışmanın bu şekilde arttığının altını çizdi.

“Anaokulu Öğrencileri Sayısı Arttı”

ERG Raporu’na göre, anaokullarındaki öğrencilerin sayısında hızlı bir artış oldu. 2013-2014 eğitim yılında anaokuluna giden öğrenci sayısı yüzde 11 iken, bu sayı geçtiğimiz sene yüzde 21’e yükseldi.

“Okulu Terk Oranı Azaldı”

2011-2012 verilerine göre ortaöğretim genelinde okulu terk oranı yüzde 2,5 iken, 9.sınıflarda terk oranı 5,6 idi. 2014-2015 döneminde 9.sınıflarda terk oranı %4’e geriledi. 18-24 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 35’i, kadınların ise yüzde 41’i, ortaöğretimini tamamlamadan, eğitimden ayrıldı.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir