Eğitim-Sen, 2015-2016 eğitim öğretim yılı “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Değerlendirme Raporu”nu açıkladı. Raporda, cinsiyet ayrımcılığını artıran uygulamalara ve müfredatta kadını aşağılayan pratiklere devam edildiği belirtildi.
“4+4+4 Sistemi Eşitsizliği Derinleştiriyor”
Eğitim-Sen’in raporunda, 4+4+4 sisteminde kız çocukların eğitim sistemindeki sayının düştüğüne, çocuk yaşta evlendirmeyi teşvik eden düzenlemelerin yapıldığına ve binlerce çocuğun eğitim dışına itildiğine yer verildi. Rapora göre; 2013-2014 eğitim öğretim yılında yüzde 99.61 olan kız çocuklarının okullulaşma oranı; geçtiğimiz yıl yüzde 96.57’ye; bu yıl ise yüzde 95.22’ye geriledi.
“Yoksul Ailelerde Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranı Azalıyor”
UNESCO tarafından belirlenen “Herkes İçin Eğitim 2015” hedeflerine göre, ilköğretim ve ortaöğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmesi riskli görülen 24 ülkeden birisi olan Türkiye’de, yoksul ailelerden gelen kızların % 6’sı ortalama iki yıldan daha az eğitim görmediği de raporda vurgulandı. Bu oranın Doğu illerinde yaşayan ve anadili Kürtçe olan kızlar için % 43’e kadar yükseldiği belirtildi.
“Çocuk İşçiliği Yaygınlaştı”
Eğitim-Sen raporunda, Türkiye’de yaklaşık bir milyon çocuk işçi bulunduğu ve bunların yaklaşık yarısının tarım sektöründe aile geçimine katkıda bulunmak için çalıştırıldığı belirtildi. Ücretsiz ev işlerinde çalışan çocukların sayısının ise 7,5 milyon olduğuna dikkat çekildi. Çalışan kız çocuklarının 6-14 yaş arasında % 75’i tarım, % 16’sı hizmet ve % 8’i sanayi sektöründe çalıştırılmakta. 15-17 yaş arasında ise sırasıyla % 46, % 33, % 22 olarak tarım, hizmet ve sanayi sektöründeki oranla artış gösterdiği raporda yer aldı.
Eğitim-Sen tarafından 2015-2016 eğitim öğretim yılı kapsamında hazırlanan raporun tamamına ulaşmak için: Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Değerlendirme Raporu