Eğitimde teknoloji kullanımı konusu her geçen gün önem kazanmaktadır. Türkiye’de okulların fiziki koşullarının iyileştirilmeye başlamasıyla birlikte eğitimde teknoloji kullanımı konusunda bilgi açığı ortaya çıkmıştır.
Eğitim kurumları öğrencilere en iyi olanakları sağlamaya çalışıyor. Öğrencilerin hayat boyu öğrenen ve çok yönlü bireyler olmaları hedefleniyor. Bu doğrultuda eğitim kurumlarında teknoloji kullanımı uygulamaları yaygınlaşmaya başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Fatih Projesi” bu amaçla gerçekleştirilmiştir. Gerekli teknolojik donanıma sahip okullarda ve teknolojiye doğrudan ulaşabilerek eğitim gören öğrenciler 21. yüzyılın gerektirdiği donanıma da sahip olabilmektedirler.
Eğitim Teknoloğu
Teknolojinin okullara entegrasyonu konusunda öğretmenlere önemli görevler düşmektedir. Öğretmenlerin bu konuda bilgi sahibi olmaları, öğrenme ortamına etkilerini de artırmaktadır. Bu açığı gidermek için üniversiteler vasıtasıyla Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı Sertifika Programları düzenlenmektedir. Bu programlar, öğretmenlerin teknolojiyi nerede ve nasıl kullanacaklarına dair yol haritası içermektedir.
Eğitim teknoloğu öğrenmeyi geliştirmek için kullanılacak süreç ve araçların çözümlenmesini, tasarlanmasını, geliştirilmesini, uygulanmasını ve değerlendirilmesini yapan kişidir. E-öğrenme araçları tasarlar, geliştirir ve uygular. Farklı konulardaki eğitim içeriklerinden e-öğrenme araçları geliştirilmesi için çalışmalar yürütür. Oluşan bu senaryoda kullanılacak simülasyon, animasyon, oyun vs. gibi materyallerin tasarımını sağlar. Geliştirilecek görsel – işitsel materyallerin ve öğretim yöntem, teknik ve stratejilerin seçimini ya da araştırmasını yapar. Hazırlanan bu eğitim senaryosunu yönetir ve projenin hayata geçirilmesini sağlar.
Eğitimde teknoloji kullanımı konusunda uzmanlığın önümüzdeki dönemlerde daha da önem kazanması beklenmektedir.