Eğitim Teknolojisinde Temel Kavramlar

Eğitim günümüzde disiplinler arası bir çalışma alanı olarak kavranmak ve eğitimin geleceği bu yaklaşımla kurgulanmaktadır. Eğitim teknolojileri kavramı da bu çalışma biçiminin bir sonucu ve bileşeni olarak ortaya çıkmış bir alandır.

Eğitim kavramı; eğitim, öğretim, eğitme ve öğretme kavramlarını içeren bir alandır. Eğitim, bireylerin öğrenmelerine sebep olan tüm etkinliklerdir. Öğretim, önceden belirlenmiş öğrenme kazanımlarına erişim ve yönlendirme amacı ile bilgi ve etkinliklerin oluşturulması ve iletilmesidir. Eğitme, acil gerekli olan özel bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlar. Eğitme ise bilgi aktarımıdır.

Temel Kavramlar

Öğrenme:  

Öğrenme; öğretimin etkinliğinin, yeterliğinin ve çekiciliğinin artırılması için yapılan tüm çalışmalar, temelde daha kalıcı bir öğrenme sağlanması amacıyla yapılmaktadır ve öğrenme konusu bu nedenle önemlidir.

Öğrenme Aşamaları:

Planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarından oluşur.

Öğretim:

Bireylerin belirli kazanımları öğrenmeleri için planlanan, kasıtlı ve sistematik olarak uygulanan etkinliklerdir.

Eğitim:

Bireyin bilgi, beceri ve tutumlarında değişikliğe yol açan değişim sürecidir.  Eğitim, bulunulan toplumun beklentilerinin ve kültürünü taşıyan değişiklikleri ifade eder.

Teknoloji:

Bilimsel ya da sistematik bilgilerin pratik alanlara sistemli bir şekilde uygulanmasıdır.

Öğretim Teknolojisi:  

Öğretimi, eğitimin bir alt kavramı olarak düşünelim. Buna bağlı olarak ve öğretim disiplinlerinin kendine özge yönlerini dikkate alarak düzenlenmiş bir kavramdır.

Eğitim Teknolojisi:  

Bilgi ve becerilerin birbirleriyle etkileşimiyle öğrenme ve eğitim süreçlerinin işlevsel olarak yapısallatırılmasıdır.