21. yüzyılda eğitimin 19. yüzyıldan kalma araçlarla devam etmesi mümkün gözükmemektedir. Eğitimin araçlarının gözden geçirilmesi ve çağa uygun hale getirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Teknolojik gelişmeler, eğitimde de değişikliği zorunlu hale getiriyor.
Ücretsiz sosyal mecralar, online eğitim araçları, binlerce kitap, film, makaleye online erişim imkanı ve fazlası eğitimde dijitalleşmeye doğru gidildiğinin göstergeleri olarak kabul edilmektedir. Dijital yapıdaki değişiklikler hayatın önemli bir parçası haline geldi. Bu araçların eğitimde de kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır.
İnternete sosyal medya dememiz bile yaşamımızın dijitalleşmeye başladığının bir göstergesiyken ve günümüzün önemli bir kısmını internet başında geçirirken, bu imkanlardan eğitimde de faydalanmıyor olmak mümkün olamazdı.
Eğitimin gelensek yöntemlerinden, yeni sosyal mecralara kayması eğitimde yeni bir dönem olarak ifade edilmektedir. Eğitimde teknoloji kullanımı ile birlikte hayatımıza Google Education Trainer, Eğitim teknoloğu, eğitlence gibi kavramlar girmeye başlamıştır.
Eğitimdeki dijital dönüşüm, bilgiye daha kolay ulaşmak anlamına geliyor. İstanbul’dan bir evden Amerika’daki bir konferansı izleyebiliyorsunuz. Teknolojik yenilikler yüksek standartlarda öğrenim imkanını telefonlar, bilgisayarlar yardımıyla evlerimize taşıyor.
Tüm bu gelişmelerle birlikte eğitimde öğretmen ve öğrencilerin rolleri de değişmektedir. Sınıf içi eğitim teknolojilerinin kullanımı sayesinde daha etkin bir öğrenme ve öğretme imkanına kavuşuluyor. Aynı zamanda bu gelişmeler insan faktörünü ön plana çıkarıyor ve öğretmen en önemli rolü oynamaya devam ediyor.
Eğitimde dijital dönüşüm zaman isteyen bir süreç. Hem okulların hem de öğretmenlerin bu konuya uyum sağlaması zamanla gerçekleşecek. Eğitimin geleceğinde; donanım, içerik, dijital okuryazarlık ve eğitim yönetimi konularında gelişmeleri izleyeceğiz.