Eğitim Sen Kadın Sekreterliği, 2014-2015 eğitim öğretim yılı başlarken, kız çocuklarının eğitim hakkını kullanmasına ilişkin verileri kamuoyu ile paylaştı.
Türkiye’deki kız ve erkek çocuklarının eğitim hakkına erişimi ile ilgili hakkında bilgi veren EğitimSen, kız çocuklarının eğitime ulaşma sürecinde, cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığına dikkat çekti.
KESK Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına katılan Genel Sekreter Sakine Esen Yılmaz, Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar, Genel Basın Yayın Sekreteri Hanım Koçyiğit ve Merkez Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, Türkiye’de kız çocuklarının eğitime ulaşma sürecinde yaşadıkları sorunlara değindi.
EğitimSen Merkez Kadın Sekreteri Ebru Yiğit tarafından yapılan açıklamada, cinsiyet eşitsizliğinde 125.sırada olduğunu söyleyerek, Dünya Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nun Türkiye ile ilgili verilerini açıkladı:
- Kız çocuklarının yüzde 93’ü, erkek çocuklarının ise yüzde 95’i ilkokula gidiyor.
- Okullaşma oranlarındaki en büyük fark üniversite eğitiminde yaşanıyor. Erkeklerin üniversiteye gitme oranları kadınlara göre yüzde 11 daha fazla.
- Kadınların yüzde 92’si, erkeklerinse yüzde 98’i okuma yazma biliyor.
- İnternet kullananların sadece yüzde 35’ini kadınlar oluşturuyor.
- Üniversitelerde araştırma faaliyetlerine katılanların üçte ikisi erkek.
- Her dört kadından biri part time çalışırken erkeklerin ise sadece yüzde 6’sı part time çalışıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK] verilerine göre:
- 6 yaş ve yukarı nüfus içinde okuma yazma bilmeyen kadınların oranı yüzde 8, erkeklerin ise yüzde 1,7.
- Okuma yazma bilmeyen her 10 kişiden 8’ini kadınlar oluşturuyor.
MEB’in 2014 yılında açıkladığı verilere göre:
- Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde; erkek çocukları kız çocuklara göre daha fazla okula gidiyor. Ortalama yüzde 6-7’ye denk gelen bu fark; anadilde eğitimin ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
- 2014 yılında ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğu bu eğitim-öğretim döneminde açık liselerde dâhil olmak üzere hiçbir ortaöğretim kurumuna kayıt yaptırmadı.
Türkiye’de her 100 erkek öğrencisine karşılık, 85 kız öğrenci bulunuyor. Bu verilere göre, Türkiye ortaöğretim çağında okullaşma oranının en az olduğu OECD ülkeleri arasında yer alıyor.
Türkiye’de, okul çağında olmasına karşın, eğitim hakkından mahrum bırakılan kız çocuklarının sayısı, erkek çocukların sayısından 600 bin fazla.
EğitimSen tarafından yapılan açıklamada, ebeveynlere imam hatip liselerinin dayatıldığına da yer verildi. Çocuğunu imam hatip liselerine göndermek istemeyen ebeveynlerin, özel okullara kayıt yaptırmak zorunda bırakıldığı vurgulandı.
- 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 730´u bağımsız, 369´u imam hatip lisesi bünyesinde toplam 1.099 imam hatip ortaokulu varken 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 1.219´u bağımsız, 378´i imam hatip lisesi bünyesinde toplam 1.597 imam hatip ortaokulu bulunmaktadır.
- İmam hatip ortaokullarındaki sayısal artış sadece okul sayısı ile sınırlı değildir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında imam hatip ortaokullarında okuyan toplam öğrenci sayısı 94 bin 467 iken, 2013-2014 eğitim öğretim yılında bu sayı 140 bin 15´e yükselmiş, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ise bir önceki yıla göre yaklaşık 3 kat artarak 385 bin 830 olmuştur.
EğitimSen Kadın Sekreterliği tarafından düzenlenen basın toplantısının ardından, EğitimSen’li kadınlar, eğitim öğretimin cinsiyetçilikten arındırılması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
(Kaynak: bianet.org – )