Eklemler, kemiklerimizin bir araya geldiği yerlerdir. Kemikler birbirine eklemlerle bağlıdır. Bu bağlanma çeşitli şekillerde olur.
Eklemler kemikler arası bağlantıyı hareketli olacak şekilde birleştirdikleri için bizlere hareket etme kolaylığı sağlar.
Eklemler hareketlerine göre üçe ayrılır.
1.Hareketli Eklemler:
Omuz, dirsek, el bileği, kalça, alt çene ve diz hareketli eklemlere örnektir.
2.Yarı Hareketli Eklemler:
Az hareket eden eklemlerdir. Omurlarımız arasındaki eklemeler yarı hareketli eklemlerdir.
3.Hareketsiz Eylemler:
Hiç hareket etmeyen eklemlerdir. Sabittirler. Kuyruk sokumu omurlarının ve kafatası kemiklerinin arasındaki eklemlerdir.
Jimnastikçilerin eklemlerinin hareket kabiliyetleri daha fazladır. Bunun nedeni özel egzersizler yapmalarıdır. Bu egzersizleri yaparken alanlarında uzman kişilerle çalışırlar.
Eklemlerin yüzeyi yumuşak bir maddeyle kaplıdır. Vücudumuz eklemlerimizin zedelenmeden hareket etmesini sağlayan “sinoviyal” adlı bir sıvı üretir. Yaşlılıkla ve yaralanmalarla yumuşak yüzey yıpranır, kemikler birbirine yaklaşır, sürtmeye başlar. Bu olduğunda kemikler aşınır ve acı verir.
Eklemlerimizin sağlığı için hareket etmeliyiz. Dengeli beslenmek ve proteinli yiyeceklerden yemek ve hareket etmek eklemlerimizi güçlendirir. Aşırı kilo alımı konusuna dikkat etmeliyiz. Eklemlerle ilgili incitici hareketler (burkulma, aşırı yüklenme) kaslarımızın zayıflığından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle kas gücünü artırmaya yönelik egzersizler yapmalıyız.
Kendini Dene
- Eklem nedir?
- Eklemin vücudumuzdaki görevi nedir?
- Eklem çeşitleri nelerdir? Örnekler vererek açıklayın.