Ekol Drama Sanat Evi Hakkında Bilgi

Ekol Drama Sanat Evi, Türkiye’de her biri konusunda otorite olan, idealleri uğruna misyoner gibi çalışan 52 uzman eğitmeni ve sistemiyle 1999 yılından bu yana Kurucusu Gülsen Çaltıl ve Genel Sanat Yönetmeni Ayla Algan yönetiminde, çocuk-genç ve yetişkinler’e eğitim veren bir sanat okulu.

Okul kurulduğu ilk yıllarda öncelikle ve özellikle yaş gruplarına ayırdığı çocuklar için “yaratıcı drama” eğitiminin müfredatını oluşturmuş olup, kuruluşundan bu yana geçen onbir yıllık zaman dilimi içinde, alanında bu içerik ve yaklaşımda eğitim veren tek kuruluş olma özelliğini koruyor. Yaprak Sandalcı tarafından geliştirilen ve metod kitabı Borusan tarfından basılan “Müzik Yolcuları” projesi ile 4-6 yaş grubu çocuklara “Drama tekniği ile solfej eğitimi”, drama eğitim sürecinde yeteneği tespit edilen çocuklara ise yetenekleri doğrultusunda resim, dans ve enstrüman eğitimi veriliyor.

Değerli Sanatçı ve Eğitmen Asım Ekren’in Bölüm Başkanı olduğu ” Enstrüman” bölümünde ise 16 ayrı dalda enstrüman eğitimi veriliyor.

Ekol Drama Sanat Evi’nin hali hazırda devam eden çocuk programları; Yaratıcı Drama, ‘Müzik Yolcuları’, Reklam, Dizi ve Sinema Oyunculuğu, Enstrüman eğitimleri ile Dans ve Resim Atölyeleri.

Yaratıcı Drama:

Günümüzde uygulanan en etkili öğrenci merkezli eğitim disiplinlerinin başında gelen “Yaratıcı Drama” modern eğitim disiplinlerinde, “Özgürlük Ortamında Bireysel Gelişimin Serbestçe Gerçekleştirilmesi” anlayışıyla oluşturulan bir eğitim metodu.

Söz konusu eğitim sürecinde çocuk veya genç tamamen özgür bir ortamda bir yandan eğlenirken, diğer yandan kendinde var olan potansiyeli keşfeder;

  • Yaratıcılık ve estetik algısı,
  • Eleştirel düşünme yeteneği,
  • Sosyal gelişim ve birlikte çalışma becerisi,
  • İletişim becerileri,
  • Moral değerleri,
  • Problem çözme becerileri,
  • Dil becerileri,
  • Sanat anlayışı,
  • Hayal gücü,
  • Dinleme becerileri,
  • Olayları değerlendirme yeteneği,
  • Grup planlaması, grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği, empati becerileri gelişir, yetkin ve donanımlı bir birey olur.

Ekol Drama Sanat Evi’nde okullar açıldıktan iki hafta sonra başlayan “Yaratıcı Drama” eğitimi, 8 ay süre ile Cumartesi günleri veriyor. 5 – 17 yaş arası her çocuk ve genç kendi yaş grubunda eğitim alıyor. Yaş grupları 5-6 / 7-9 / 10-12 / 13-15 / 15-17 yaş olarak ayrılıyor. Ekol Drama Sanat Evi; Türkiye’de müfredat programı ile “Yaratıcı Drama” eğitimi veren “ilk” ve hala “tek” kurum olma özelliğini taşıyor.

Müzik Yolcuları:

“Müzik Yolcuları” Yaprak Sandalcı tarafından yazılmış, herhangi bir müzik aleti çalmaya başlamadan önce edinilmesi gereken nota, ses, ritim bilgilerini resimli bir masal ve bundan türetilen bir takım oyunlar/alıştırmalar ile öğreten bir metot. Çocuğun eğlenirken öğrenmesi amacıyla hazırlanmış. Çocukların müzik dilini alışılagelmiş ders havasından tümüyle farklı bir atmosferde keşfetmelerini, ikili ya da çoklu oyun ortamında sesi ve sessizliği duymalarını, zamanı küçük ellerinin ritmiyle yakalamalarını sağlıyor.

“Porte Şatosunun Esrarı” adlı resimli bir masaldan türetilen oyunlar sayesinde masalda yer alan karakterler ile nota adları arasında bire bir ilişki kuruluyor. Solucan Sol’ün Porte Şatosu’nun ikinci katına açılan kapısını keşfetmesiyle başlayan macera, Midye Mi’nin denize rahat gidebilmek için birinci kata yerleşmesi, Sinek Si’ nin kolayca uçabilmek için üçüncü kata yerleşmesi ile devam etmektedir. Adım adım ilerleyen öykü ve öykünün içinde belli bir mantık çerçevesinde beliren karakterler sayesinde çocuklar notaları, nota değerlerini öğrenmeye başlıyorlar.

Beş ayrı kitap, iki CD ve Kartondan şato ve nota pullarından oluşan oyuncaklı eğitim seti ile çocuklar sadece müziğin matematiğine eğlenceli bir giriş yapmakla kalmıyor, ayrıca hiç bilmedikleri parçaları da görür görmez okuyabilecek solfej bilgi ve becerisine kavuşuyorlar. 4-6 yaş grubu ile, 8 aylık çalışma programı tamamlandığında her çocuk bir müzik aleti çalmaya başlayabilecek temel formasyonu kazanmış oluyor. Ayrıca grup içinde yeteneğiyle öne çıkan çocuklar konservatuar sınavlarına yönlendiriliyorlar.

Reklam Dizi Sinema Oyunculuğu:

Söz konusu eğitimin amacı reklam, dizi ve sinema filmlerine eğitimli, deneyimli çocuk oyuncular yetiştirerek, yetişkin oyuncuların bile zaman zaman uyum sağlamakta zorlandıkları set ortamına çocuk oyuncu adaylarını fiziksel ve psikolojik olarak hazırlamak.

Eğitim esnasında en başta kişisel gelişim ve özgüven kazandırma amaçlı olarak, yaratıcı drama tekniklerinin kullanılmasının sebebi; çocukların film çekimleri esnasında girmiş oldukları tiplerin, film gereği canlandırdıkları bir rol, birer hayal kahramanı olduğunun, gerçek hayatla ilgisi olmadığının bilincine vararak, çekim sona erince gerçek hayatlarına adapte olurken sıkıntı çekmelerini önlemektir.

Bu bölümde yaş gruplarına ayrılarak eğitim alacak öğrenciler, yaklaşık iki yılda bir Ekol Drama Sanat Evi bünyesinde oluşturulan bir seçici kurul tarafından, çok büyük bir katılımcı kitlesi içinden üstün yetenekli bulunanlar seçilerek belirleniyor.

Enstrüman Eğitimleri:

6- 12 yaş grubunda yer alan çocuklara yönelik ve birebir verilen Enstrüman eğitimleri karşılıklı yapılacak görüşmelerde;

  • Kişinin çalmak istediği Enstrüman için uygun olup olmadığı ve,
  • Bilgi seviyesi belirlendikten sonra kişiye özel olarak yapılandırılıyor. ( Percussion hariç )

Eğitmenler:

Bölüm Başkanı: Asım Ekren
Bateri: Asım Ekren
Keman / Viyola: Bora Kayalar
Percussion ( Pop ): Gökhan Avcı
Solfej / Teori: Selahattin Yazıcıoğlu
Saksafon: Yahya Dai
Konservatuar Hazırlık: Cengiz Özdemir
Percussion ( Latin ): Jozi Levi
Trompet: Şenova Ülker
Bas Gitar: Yaşar Pınar
Flüt ve Piyano: Başak Ersöz
Trombon: Gökay Gökşen
Piyano: Melin Molla
Piyano: Hande Gürsoy
Bateri: Volkan Fatih Yılmaz
Bilgisayarla Müzik: Yusuf Bütünley
Solfej / Teori: Ayşen Tan
Elektrik Gitar: Berç Yeremyan
Klasik Gitar: Tuğba
Çello: Gökhan Arslan
Klarnet: And Karabacak
Şan ( Klasik ): Zafer Erdaş
Piyano Armoni Kompozisyon: Kent Mete

Dans Atölyeleri:

5-8 / 9-13 yaş gruplarına yönelik olarak cumartesi günleri 1 saat olarak, Mikhael Vidhi yönetiminde, bedeni tanıma ve denge üzerine kurulu 8 aylık temel eğitimin yanı sıra, ritim ve nefes egzersiziyle birleşen tarzıyla farklı yaş gruplarıyla gerçekleştiriliyor.

Resim Atölyeleri:

Ressam Ömer Yiğit Aral tarafından yürütülen Çocuk Resim Atölyesinde, çocukların güzel dünyalarına, sonsuz hayal güçlerine dokunmadan kendilerine resim sanatının birçok teknik ve becerileri konusunda eğitim veriliyor. Eğitimin içeriğini, resim yaparken kullanılan malzeme,araç ve gereçlerin kullanım tekniklerinin yanı sıra, temel renk, form, kompozisyon, bilgi ve kurallarının sanat tarihinden görsel belgelerle desteklenerek verilmesi oluşturuyor. Ayrıca yıl sonunda çocuklar tüm yıl boyunca yapılan işlerden seçilerek hazırlanan bir sergi ile resimlerini izleyicileri ile buluşturma heyecanını yaşıyorlar.

Ekol Drama Sanat Evi’nin 2010 – 2011 akademik yılındaki projeleri:

Banvit-Ekol Drama Sanat Evi Dengeli Beslenme Sosyal Sorumluluk Projesi

2008 yılında başlatılan Akıllı Çocuk Sofrası 1. faz eğitimleri ile bugüne kadar Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir’de 1.082 ilköğretim okulunda, 862.080 öğrenciye ve 20.000 kadar öğretmene ulaşılarak, yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite ile temel hijyenin önemi konularında eğitimler verildi.

Ekim ayında başlatılan 2. faz eğitimleriyle, özgün senaryosu ve müziği Ekol Drama Sanat Evi tarafından yazılan “Cem ve Cemile Gizli Bahçede” isimli oyun ile çok daha eğlenceli ve akılda kalıcı bir modelle yola çıkan Akıllı Çocuk Sofrası’nda 2011 yılı için hedef İstanbul’da 300.000 çocuğa yeterli ve dengeli beslenme eğitimi verebilmek. Bu proje ile eğitimin her yıl başka şehirlere yayılarak tüm Türkiye’ye ulaşılması hedefleniyor.

Çocuk Reklam Dizi Oyunculuğu Seçmeleri

Bu yıl Forum İstanbul AVM de yapılan seçmelere 1000 civarında başvuru oldu. Bu başvurular içerisinden 120 çocuk 3 ay sürecek eğitimi almak için uygun bulundu.

“Yarış ve Çocuk” Konulu Kısa Film Projesi

Reklam Dizi Sinema Oyunculuğu bölümü öğrencileri, eğitmenleri ile birlikte yazdıkları hikayeyi senaryolaştırıp 2-3 Nisan tarihlerinde kısa film çekecekler. Film, anaokulu seviyesinden başlayarak orta öğretim öğrencilerini de içine alacak şekilde çocukların arasındaki marka, teknoloji, sınav yarışlarını ve olumlamaları konu ediyor.

Yurtdışı Eğitim Paneli

2 ve 3 Nisan günleri Hilton Convention Center’da “Yurtdışı Eğitim Fuarları” düzenlenecek. Fuar kapsamında Ekol Drama Sanat Evi eğitmenleri 2 Nisan Cumartesi günü saat 11:00 – 13:00 arasında “Yurtdışı eğitim ve yaşam deneyimleri” üzerine panel düzenleyecekler.

Yurt içi ve yurtdışında lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim almak isteyen katılımcılara yönelik düzenlenecek olan ücretsiz panelde, “Moda Tasarımı” üzerine sayın Vural Gökçaylı, “Oyunculuk” üzerine sayın Ayla Algan ve sayın Ergün Demir, “Resim” üzerine sayın ressam Fuat Acaroğlu ve sayın ressam Ömer Yiğit Aral konuşmacı olarak katılacaklar.

John Somers Atölyesi

Dramanın gurusu John Somers, “Çocuklar için Drama Çalışmalarının Amacı ve Yararı Nedir?” başlığı altında 18 Nisan Pazartesi günü Taksim Titanik Otel de saat 17:00 – 19:30 arasında annelere ve babalara bir workshop gerçekleştirecek. Söz konusu atölye çalışmalarında katılımcılar, özellikle doğaçlamaya odaklanmak suretiyle hem eğlenceli, hem de ciddi rollere girerek drama çalışmalarının bazı basit yönlerini keşfedecekler.

Exeter Universitesi, Beşeri Bilimler Fakültesi, Drama Bölümü’nden emekli olan John Somers, aynı zamanda bölümün onursal üyesi. Somers’in çalışmaları uluslararası alana yayılmıstır. Somers, Finlandiya, Estonya, Tayvan, İrlanda, Türkiye, Portekiz, Polonya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Çin ve Filistin’de çalışmalar yürütmektedir. Somers, 2003 yılında, Amerikan Tiyatro ve Egitim birliği tarafından verilen özel bir ödüle layık görülmüştür. (Workshop için ön kayıt gerekiyor. Katılım ücreti 200 TL.-)

Yaz Okulu

Bu yıl 6 – 13 yaş arası çocuklar için ikişer haftalık periodlarla düzenlenecek yaz okulu hem “Yaratıcı Drama” ile tanışmak isteyen, hem de spor yapmak isteyen çocuklar için düzenlenecek. Hafta içi her gün 10:00 – 16:30 arasında gerçekleşecek yaz okulunda, çocuklar sabahtan havuz keyfi yapacak, öğleden sonra da yaratıcı drama ile hem eğlenecek, hem de eğitilecekler.