Kültür Sanat

Elif Bilgin ile Röportaj

16 yaşındaki Koç Lisesi öğrencisi Elif Bilgin, muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması projesiyle, Google Bilim Fuarı (Google Science Fair) halk oylaması galibi oldu.

Tüm dünyada 13-16 yaş arası gençlerin bilim projeleriyle yarıştığı Google Bilim Fuarı’nın  “Science in Action” ödülüne de sahip olan Elif Bilgin ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik.

Yarışmanın birincileri, 23 Eylül tarihinde jürinin değerlendirmesi sonucu belirlenecek. Yarışmada büyük ödülü kazanan gençleri, Darwinin gözlemlerini gerçekleştiriği Galapagos adalarına National Geographic tarafından düzenlenen bir seyahat ve 50 bin dolarlık Google bursu bekliyor. Ayrıca dereceye giren öğrenciler sponsor organizasyonlar Google, LEGO, CERN’e de davet edilecek.

Google Bilim Yarışması’ndan nasıl haberin oldu ve katılmaya nasıl karar verdin? Daha önce benzer bilim ve proje yarışmalarına katılmış mıydın? Yarışmaya başvuru sürecini anlatır mısın?

Hazırladığım projeyi göndermek üzere yarışma aramak amacıyla Google arama motorunda bir araştırma yaptım, karşıma çıkan ilk yarışma bu oldu.  Kısa bir süre içinde başvuru için gerekli çalışmaları tamamlayıp online olarak yarışmaya katıldım.  Daha önce de okullararası yapılan bir kaç yarışmaya katılarak birincilikler kazanmıştım.

Yarışma öncesi biyoplastik üzerine çalışıyor muydun? Yarışmaya nasıl hazırlandın?

Evet, bu projeye İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi’nde başladım, daha sonra okulda ve evde çalışmalarıma devam ettim.

Bize kısaca projeni anlatır mısın? Muz kabuğu kullanmak nasıl aklına geldi, bunun dışında başka malzemeler de kullandın mı? Deney aşaması nasıl ilerledi?

Projemin asıl amacı atık bir madde kullanarak dünyamız için oldukça zararlı olan petrol bazlı plastik ürünlerin kullanımını azaltmaktı.  Muzun içindeki selüloz ve nişastanın bir takım kimyasalların yardımıyla plastik yapımına uygun olduğunu ortaya çıkardım.

Bilimle ilgilenen çocuklara ve gençlere önerilerin var mı? Okuldaki dersler ve öğretmenlerle ilişkilerin senin projeni ilerletmende nasıl bir katkı sağladı? Okul dışında kendini bilim konusunda nasıl geliştirdin?

Bilimle ilgili ilgimi çeken her şeyi okurum, okuldaki özellikle fen dersleriyle oldukça ilgiliyimdir.  Öğretmenlerim de bunu bilirler, onlara her konuda danışmamı desteklerler. Okul dışında devam ettiğim İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi benim bilim konusunda ufkumun gelişmesine çok yardımcı oldu. Çocukların da bu tür merakları,üstün yetenekleri gören veliler, çeşitli illerde bulunan bu merkezlerin sınavlarına çocuklarının girmesini sağlayıp uygun görülürlerse burada özel eğitim görmelerini desteklesinler diyorum.

Halk oylamasını kazanmanla ilgili düşüncelerin nelerdir? 23 Eylül’deki Büyük Final’le ilgili duygularını ve kazanman durumunda planlarını paylaşır mısın?

Beni destekleyen bu kadar çok kişi olduğu için kendimi çok şanslı hissediyorum. Herkese çok teşekkür ederim.  Final yarışmasında da çok kuvvetli projelerle yarışacağım. Şu ana kadar bu yarışmada verilen ilk 2 ödülü de ben kazandığım için finalde diğer projeleri daha şanslı görüyorum.

Geleceğe yönelik planlarını öğrenebilir miyiz? Okumak istediğin bir bölüm var mı? Ayrıca projenle ilgili ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsun?

Üniversite eğitimimi yurt dışında yapmayı planlıyorum, ablam gibi tıp okumak istiyorum.  Projemle ilgili çalışmalara ödülümün bir parçası olan mentor desteğiyle devam edeceğim.

2 Yorum

2 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir