Uzay Kampı Türkiye, 7-15 yaş aralığındaki çocuklar için içerikleri ve hedefleri birbirinden farklı olan 2 Günlük Yıldızlar ve Gezegenler Macerası Programı, 5 Günlük Uzay Yolcuları Programı, 5 Günlük Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları Programı ve 6 Günlük Yaz Kampı Programı hazırlıyor. Çocuklar, bu programlarda uzay bilimlerini ve teknolojiyi öğrenmenin yanı sıra, uluslararası arkadaşlıklar kurma fırsatı yakalıyor.
Uzay Kampı Türkiye Yurtiçi Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Emre Aday ile yapmış olduğumuz bu röportajda, Uzay Kampı Türkiye’de yürütülen programlar, programlarda gerçekleştirilen aktiviteler, kampın gelecekteki projeleri konuları hakkında bilgi aldık.
Uzay Kampı Türkiye ne zaman kuruldu? Bu yolculuğa hangi amaçlarla çıktınız?
Uzay Kampı Türkiye 12 Haziran 2000 yılında, merhum işadamı Kaya Tuncer’in engin vizyonu ve girişimleri, NASA’da çalışan ilk Türk mühendisi İsmail Akbay’ın danışmanlığıyla, gençlere uzay bilimleri ve teknolojileri alanında eğitim vermek amacıyla kuruldu. Aynı zamanda Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş’nin (ESBAŞ) kurucusu olan Tuncer, kampı İzmir’de Ege Serbest Bölgesi’nde hem Türk, hem de dünya çocuklarına bir armağan etti.
Geçtiğimiz 14 yılda 50’yi aşkın ülkeden, 150 bin öğrenciyi ağırladık. Programlarımızda sadece uzay bilimleri ve teknolojileri eğitimi vermiyor, aynı zamanda uluslararası arkadaşlıkların oluşmasına da katkıda bulunuyoruz.
Uzay Kampı Türkiye’de uygulanan programlar neler?
İçerikleri ve hedefleri farklı olan 2, 5 ve 6 gün süren paket programlarımız var. 2 günlük Yıldızlar ve Gezegenler Macerası Programı‘nda kompakt bir müfredatla eğitim sunulurken; 5 Günlük Uzay Yolcuları Programı‘nda daha geniş zamanda daha çok simülatör kullanımı ve uygulamalı etkinliklere yer veriliyor. 5 Günlük Uzay Yolcuları Programı’nın yanı sıra, katılımcıların robot tasarımı yaptıkları 5 Günlük Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları Programı seçeneğimiz de var. Yaz dönemi boyunca sunduğumuz 6 Günlük Yaz Kampı Programı, yaz tatili için özel oluşturulan, çocukların hem aktif dinlenebilecekleri hem de eğlence ve öğretimi bir arada yaşayabilecekleri zengin bir içeriğe sahip.
Bununla birlikte grup rezervasyonlarında talep edildiği takdirde, aynı programda 2 ve 5 günlük program içerisinde sunulan farklı etkinlikleri birleştirmek, aktivitelerin sürelerini ve içeriklerini yeniden belirlemek, hatta içeriğe kamp dışı gezileri de eklemek mümkün olabiliyor. Eğitim öğretim yılı boyunca hafta sonu ve hafta içi uygulanabilen bu programa özellikle okullar büyük ilgi gösteriyorlar.
Sadece yetişkinler için sunduğumuz programlarımız da var. En az 20, en fazla 24 kişiden oluşan grup rezervasyonlarında grubun tercihine göre 1 ve 2 günlük sürelerle, konaklamalı/konaklamasız olarak uygulanabiliyor. Şirket çalışanlarının gereksinimleri göz önünde bulundurularak, hedef yetkinlikler belirleniyor ve program içeriği tamamen belirlenen bu yetkinliklere odaklanılarak oluşturuluyor. Bu programlarda; liderlik, takım çalışması, iletişim, problem çözme, müzakere teknikleri ve zaman yönetimi konularında profesyonel eğitim veriyoruz. İsteğe bağlı olarak yine yetişkinler için uzay teknolojileri konusunda bilgilendirme, simülatör kullanımı, uzay mekiğiyle sanal uzay uçuşu, roket yapımı ve fırlatılması, teleskopla gökyüzü gözlemleri gibi etkinliklerle ekip üyelerinin motivasyonunun artırılmasının hedeflendiği programlarımız da var.
Programlara hangi yaş grubundaki çocuklar katılabiliyor?
Programlarımız genel olarak 7-15 yaş grubundan çocuklara hitap ediyor. Farklı içerikteki programların hedef kitleleri içeriğe göre değişiyor. Örneğin, 7-11 yaş grubundakiler bir yetişkin ve bir çocuğun katılabildiği Aile-Çocuk Uzay Kampı’na katılabilirken, bir çocuğun kendi başına bir programa katılabilmesi için en az 9 yaşında olması gerekiyor. Robot aktiviteli programımızda, bilgisayarda program yazma, tasarım gibi karmaşık görevler de olduğu için bu programı sadece 12-15 yaş arasındaki öğrencilere sunuyoruz.
Çocuklar için yaptığınız bu programlarda ne tür aktivitelerde bulunuluyor?
Kampta öğrenmenin en kolay, unutmanın da en zor olduğu eğitim biçimine, yaparak ve yaşayarak öğrenmeye odaklı eğitim veriliyor. Ağırlıklı olarak astronotların uzaya gitmeden önce üzerinde eğitim aldıkları araçlara benzeyen, kamp açılmadan önce ABD’den getirttiğimiz simülatörleri kullanıyoruz. NASA’nın tasarladığı bu simülatörlerle, Ay’da yürümenin nasıl bir duygu olduğu, ağırlıksız ortamda hareket, uzayda spor, sürtünmesiz ortamda hareket gibi konular öğretiliyor. Yaklaşık birebir ölçülerdeki uzay mekiği kokpiti modeliyle sunduğumuz sanal uzay uçuşu görevi var. Katılımcılar pilot, komutan, uçuş uzmanı, kargo görevlisi gibi gerçek uzay mekiklerinde üstlenilecek sorumluluklar hakkında uygulamalı eğitim alıp sanal ortamda uzay mekiğiyle uzaya gidiyorlar. Bir uzay mekiğinin fırlatılması, dünya etrafında dolanması ve tekrar geri dönmesi aşamalarını simülasyonla yaşayan öğrenciler ayrıca, takım çalışması, zaman yönetimi, kendi başına iş yapabilme gücünün gelişimi gibi bireysel yetilerini de geliştirme fırsatı buluyorlar.
Yepyeni iç dekorasyonla yeniden oluşturduğumuz robot tasarım sınıfımız “Robolab”da robotların kullanım alanları ve uzayda ne tür görevler üstlendikleri gibi teorik bilgiler paylaşılıp uygulamalarla programlama ve mühendislik aşamaları aktarılıyor. Öğrenciler, belirlenen hedef doğrultusunda kendi robotlarını dizayn edip bilgisayarda program yazarak yönlendiriyorlar. Uygulamalı eğitimde kullanılan araçlarımız bunlarla sınırlı değil. Öğrenciler, yine bu yıl müfredatımıza eklediğimiz sanal Mars keşif aracı “Mars Gezgini”yle, Mars’ın yüzey özelliklerini daha yakından tanıyabiliyorlar, küre şeklindeki dijital ekranla astronomiden meteorolojye kadar birçok dersi, interaktif olarak anlattığımız “Sihirli Küre” sınıfında uzay çalışmalarının geçmişi, bugünü ve geleceğini bir arada görebiliyorlar. Dijital planetaryumla konum astronomisi ve gök mekaniğinin anlatılması, tek kademeli roket yapılıp fırlatılması, profesyonel teleskopla yıldız ve gezegen gözlemleri, örnek astronot kıyafetleriyle uzay giysileri dersi, bilgisayar laboratuvarında uzay istasyonu tasarımları diğer interaktif etkinliklerimiz.
Öğrenme, tüm derslerde ilginç örnek uygulamalarla desteklenerek keyifli hale getiriliyor. Katılımcılar güncel astronomi konularını, uzay teknolojilerini yakından tanıyorlar ve burada edindikleri bilgi, kazandıkları özgüven hem sosyal hayatlarına hem de okuldaki akademik başarılarına doğrudan etki ediyor.
Çocukların uzay hakkında bilgi sahibi olmalarının onlara ne gibi katkılarda bulunacağını düşünüyorsunuz?
Uzay teknolojilerinin gündelik hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını, günümüzde kullanılan birçok aracın örneğin teflon tavaların, güneş gözlüklerinin hatta diş tellerinin bile uzay araştırmalarından sonra geliştirildiği gibi ilginç bilgileri öğrendikten sonra çevrelerine karşı algıları gelişiyor, daha çok sorgulayan araştıran bireyler oluyorlar. Uzay, içerisinde matematiği, fiziği, biyolojiyi ve kimyayı aynı anda barındırdığı için daha önce bu alanlara ilgi duymayan öğrencilerin daha fazla ilgili hale geldiklerini söyleyebilirim. Diğer taraftan daha somut örneklerimiz de var. Dijital planetaryumda takımyıldızların ve gezegenlerin gökyüzündeki konumlarını öğrenip teleskopla gözlemleyen öğrenciler uzayı daha iyi kavrıyorlar.
Her gün medyada yer alan güncel bilgileri anlayabilmek, farkındalık geliştirmek öğrencilerin düşünsel gelişimlerinde çok önemli rol oynuyor. Güncelliğini hiç yitirmeyen astronomi konularını örneğin karadeliklerin nasıl oluştuğunu, Mars’a yapılacak insanlı uçuşların detayları, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki hayatı ve astreoidlerin araştırılması gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi oluyorlar.
Gelecekte ülkemizin uzayla ilgili çalışmalarına yön verecek astronomların ve mühendislerin kampımızda eğitim alan bugünün çocuklarının olması, hangi mesleği seçeceğine bakılmaksızın bir neslin bu bilinçle yetişmesi sadece bireysel anlamda onlar için değil toplumumuz için de çok önemli.
Uzay Kampı Türkiye 2014 Yaz Programınız hazır mı? Bilgi verebilir misiniz?
6 Günlük Yaz Kampı programlarımız 15-21 Haziran dönemiyle başlayacak ve 24-30 Ağustos dönemine kadar devam edecek. Yaz programlarımıza yoğun ilgi devam ediyor şimdiden ilk birkaç haftamız doldu bile. Baştan sona İngilizce dilinde de sunabildiğimiz programlarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da ABD’li eğitimcilerin gözetmenliğinde devam edecek. ABD, Polonya, Almanya, Çin, Rusya, Yunanistan, İtalya, Bulgaristan gibi ülkelerden gelecek yabancı öğrencilerle beraber İngilizcesi yeterli olan Türk öğrenciler de bu programa katılabilecekler.
Bu yılın öne çıkan programı 29 Haziran-5 Temmuz dönemi olacak. Uygulayacağımız özel “E-Pal Haftası” bir NASA astronotunu davetli konuşmacı olarak katılması, bilim fuarı ve diğer uygulamalarla tam bir şenlik içinde geçecek.
Bugüne kadar programa katılan çocuklarla ilgili paylaşabileceğiniz ilginç anılarınız var mı?
Çocuklar buradaki eğitim ortamına o kadar çok alışıyorlar ki, bazen simülasyon ortamında yaptığımız çalışmaların gerçek olduğunu düşünenler bile olabiliyor. Örneğin, sanal uzay mekiği uçuşu görevinde tam etkinlik ortasında mekik simülatöründen dışarı çıkıp gerçekten uzaya gitmediğinden emin olmak isteyen öğrencilerimizle karşılaşabiliyoruz.
Özellikle 6 Günlük Yaz Kampı programlarına katılan farklı ülkelerden çocukların, program bitiminde arkadaşlarından ayrılacak olmanın hüznünü yaşamaları, burada sadece 6 gün içinde yıllarca sürdürecekleri dostlukların temellerini atmaları bizleri de etkiliyor. Kampta tanışan farklı ülkelerden öğrencilerin, daha sonra ailelerinin de tanışıp dost olmaları birbirlerini ziyarete gitmeleri gibi ilginç hikâyelerimiz de var.
Uzay Kampı Türkiye’yi yurtdışındaki benzer programlarla karşılaştırdığınızda arada ne gibi farklılıklar gözlemliyorsunuz?
Uzay Kampı Türkiye dışında dünyada sadece ABD ve Kanada’da uzay kampları bulunuyor. Eğitim araçlarımız ilk açıldığımızda ABD’den getirildi, oradaki müfredatın aynısını burada uygulamaya başladık. Oradaki eğitimciler buraya gelip program akışıyla ilgili eğitim verdiler, bizim personelimiz Amerika’ya gidip orada eğitim aldı. Temel müfredatımızın aynı olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte yıllar boyunca programlara katılan öğretmenlerin önerileri doğrultusunda gelişime devam ettik.
Eğitimi geliştirmek için kurulan bir departmanımız var. Sürekli olarak yeni gelişmeleri takip edip içeriğimizi geliştiriyoruz. Eğitim anlamında en az diğer kamplar kadar kaliteli hizmet sunduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.
Bununla birlikte en büyük farklılıklarımızdan birisi, katılımcılara gösterilen yakın ilgi. Her öğrencinin sağlık durumları, varsa alerjik durumları ve kullandıkları ilaçlara kadar her şeyinin titizlikle takip edilmesi tamamen bizim kontrolümüzde oluyor ve bu hem ailelere, hem de öğretmenlere büyük güven veriyor. Özellikle okul gruplarıyla gelen öğrenciler burada eğitim alırken, öğretmenleri de dilerlerse öğrencilerin durumunu takip edebiliyor ya da kendileri için sunduğumuz ayrı bir programa katılabiliyor. Buradaki ilgiden memnun olup diğer ülkelerdeki kamplara gitmek yerine Uzay Kampı Türkiye’yi tercih eden birçok uluslararası okul var. Her yıl artan öğrenci sayılarıyla programlarımıza katılmaya devam ediyorlar.
İlerleyen zamanlarda gerçekleştirmek istediğiniz projeler neler?
Uzay mekiği modelimiz Discovery’le entegreli çalışacak uluslararası uzay istasyonu modeli inşası projemiz var. Halen projelendirdiğimiz çalışmanın uygulamasını 2014 yılı yaz programlarımızın sona ermesiyle başlatıp, 2014-2015 eğitim öğretim dönemine daha fazla seçenekli ve komplike bir uzay mekiği göreviyle giriş yapmayı planlıyoruz. İstasyonun da eklenmesiyle, Türkiye’de başka bir örneği olmayan harika bir uzay uçuşu macerası sunmaya devam edeceğiz.
Şehir dışından ya da yurtdışından gelen çocuklara sağlanan imkânlar neler?
Gruplara Özel Yıldızlar ve Gezegenler Macerası programında İzmir şehir turu, Efes Antik Kenti, Şirince ve Boncukköy gezileri düzenleyebiliyoruz. Programa başka ülkelerden katılan öğrenciler Uzay Kampı Türkiye’ye gelerek sadece uzayla ilgili bilgi almıyorlar; kültürümüzü ve tarihi güzelliklerimizi de yakından tanıma şansı bulabiliyorlar.
Uzay ile ilgilenen çocuklar için bir sonraki adım nedir? Ne önerirsiniz?
Burada sunduğumuz eğitim bir temel oluşturuyor. Kamptan sonra okullarında uzayla ilgili dergi çıkaran, proje ödevlerini uzayla ilgili seçen öğrenci sayısı oldukça fazla. Öğrencilerin kesinlikle uzaya ve uzay bilimlerine karşı daha bilinçli olduklarını, kendilerine duydukları özgüvenin arttığını söyleyebilirim.
Büyüdüklerinde uzay bilimleriyle ilgili bir meslek seçmeleri zorunlulukları elbette yok. Hangi alanda ilerleyeceği tamamen öğrenciye bağlı. Özellikle kampa davet ettiğimiz NASA astronotlarıyla tanışan öğrenciler, bu kişilerin uzaya gitmek için geçirdikleri yoğun çalışma temposundan hiçbir zaman vazgeçmemelerinden etkileniyorlar.
Büyüdüklerinde kariyer tercihleri ne olursa olsun en iyisini olmak için çalışmaları gerektiğini anlıyorlar. Ben de çocuklara kendilerini en iyi yaptıkları şeyde eğitmeye devam etmelerini ve zorluklar karşısında hiç yılmamalarını öneririm.
Uzay ile ilgilenen çocuklar için önerebileceğiniz kaynaklar nelerdir?
İnternet gibi çok ama çok geniş bir bilgi kaynağı var ve artık sadece bilgisayarlardan değil mobil cihazlardan da erişim son derece kolay. Dünyadaki her türlü gelişme kısa sürede her yere dağılabiliyor. Bu anlamda uzay çalışmalarını yürüten belli başlı merkezlerin sitelerine girip en güncel bilgileri bulmak ya da ilgili uygulamaları mobil araçlara indirmek hiç de zor değil.
Bunun yanında benim önerim, bilgiyi ararken sosyalleşmeye de önem verilmesi. Sadece bilgiyi teorik edinmek değil, tartışarak ve paylaşarak özümsemek kullanımına daha büyük katkı getirecektir. Bu anlamda bu tür bilimsel tartışmaların olduğu astronomi kulüpleri, ulusal gözlem şenlikleri, üniversitelerin amatör astronomi kampları çok önemli bilgi kaynakları olarak öne çıkıyor.