Emzik kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Emzik nasıl temizlenir? Emzik ne zaman bıraktırılır?
Emzik Nasıl Temizlenir?
Öncelikle emziklerin tabanlı ve tabanında da bebeğin nefes alışını kolaylaştıracak deliklerin bulunması gerekir. Uzmanlarca kullanım kolaylığı açısından silikon emzikler önerilmektedir. Kauçuk emzikler daha kolay kirlenebilmektedir. Emzik önerisi için doktorunuza danışmanız gerekir. 1 yaşın altındaki bebeklerde damla uçlu emzikler önerilirken, 1 yaşın üstündekiler için damaklı olanlar önerilmektedir.
Emzik kullanımında özellikle dikkat edilmesi gereken; diş çürümesine sebep olabileceğinden bal, şeker gibi besinlere batırılıp verilmemesidir. Uykuya dalmasını kolaylaştırdığından gece emzik kullanımında bir saklınca yoktur.
Kullanım sıklığı ve şeklinin yanı sıra emziğin temizliğine de dikkat etmek gerekir. Emzik bebeğin ağzında olduğundan, sağlığı açısından oldukça önemli sorunlara sebebiyet verebilir.emzik temizliği nasıl yapılır
Emziği Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- İlk kullanımdan önce doğal sabun ve su ile yıkanmalıdır.
- 6 aylığa kadar olan bebeklerin silikon emzikleri her gün 5 dakika kaynatılmalıdır.
- Silikon emzikler yere düşerse sıcak su ile yıkanmalıdır.
- 6 aylıktan büyük bebeklerin silikon emzikleri 2 günde bir 5 dakika kaynatılmalıdır. Daha uzun süre kaynatılmaları emziğe zarar verir.
- Kauçuk emzikler soğuk su ile yıkanmalıdır.
Emzikler 2-3 ayda bir değiştirilmeli ve her kullanımdan önce kontrol edilmelidir. Kauçuk emzikler kaynatılmamalı, soğuk su ile temizlenmelidir. Emzik eğer yapış yapış görünüyorsa, artık kullanılamaz hale gelmiştir, yenisiyle değiştirilmesi gerekir.
Emzik En Geç 2 Yaşında Bıraktırılmalı
Emzik kullanımı hakkında uzmanlar ne diyor? İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Küçükyılmaz, emziğin uzun süreli kullanımının, ağız-diş yapılarında kalıcı zararlara ve konuşma bozukluklarına neden olabildiğini, emzik kullanımının 2 yaşında kadar bırakılmasının önemli olduğunu açıkladı.
Emziklerin kullanım şekline bağlı olarak ağız ve dişler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, bu alışkanlığın üst dişlerin öne, alt dişlerin içeriye doğru konumlanmasına, damak yapısında daralmaya, alt ve üst çeneler arasında kapanış bozukluklarına dolayısıyla konuşma bozukluklarına ve estetik problemlere neden olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz “Emzik, bebeğin huzursuz olduğu durumlarda ya da yalnızca uykusunda verilmelidir. Uzun süreli emzik kullanan çocuklarda parmak-dil emme ve hatalı yutkunma gibi yanlış alışkanlıklar da görülebilmektedir. Diş yapısındaki bozuklukların tedavisinde öncelikle bu alışkanlığın terk edilmesi gerekmektedir” dedi.
Emziğin, anne sütünü yeterince alamayan, mamayla beslenen, parmaklarını ya da giysilerini sürekli emmek isteyen, uyku sorunu yaşayan, huzursuz bebeklerde kullanılması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, şunları söyledi:
“Bebeğin anne sütünü emmesini engellememek için emziğin 1. aydan sonra kullanılması önerilir. Emzik genelde uykuya dalmak üzere olan bebeğe verilmeli, uykuya daldıktan sonra ağzından çıkartılmalıdır. Ayrıca, emziklerin temizlenmesine özen gösterilmelidir. Ebeveynler ya da bebeğin bakımından sorumlu kişiler, emziği temizlemek için asla kendi ağızlarına alıp daha sonra bebeğe vermemelidirler. Çünkü bu durum bebeğe çürük yapıcı mikroorganizmalar dahil birçok mikroorganizmanın bulaşmasına neden olabilir.”
Eski Emzikler Kullanılmamalı
Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, yıpranmış ve yarıklar oluşmuş eski emziklerin kullanılmaması, emziklerde “bisphenol A’ gibi zararlı maddelerin bulunmadığından emin olunması ve silikon ya da kauçuktan yapılmış emzik kullanımının tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Küçükyılmaz, “0-6 aylık bebeklere anne memesine benzer olduklarından damaksız emzikler, 6 ay üzerindeki bebeklere ise damak gelişimini bozmayacak anatomik başlıklı emzikler verilebilir. Dudak kenarlarını, çeneyi ve ağız içerisini tahriş eden emziklerin kullanımından kaçınılmalıdır” tavsiyelerinde bulundu.
Yrd. Doç. Dr Küçükyılmaz, alışkanlığın devam etmesini önlemek ve oluşan bozuklukların düzeltebilmek için “alışkanlık kırıcı apareyler’ ile ortodontik tedavi uygulandığını, emziğin 2 yaş civarında bırakılmasıyla dişlerde oluşan bozuklukların büyük kısmının kendiliğinden düzelebildiğini söyledi.
Emzik Kullanımının Olumsuz Etkileri
Bebeklerin yalancı emzik kullanımı çene kemiğinde değişikliklere yol açabildiği gibi, bebeğin gelişimine de olumsuz etkilerde bulunabiliyor.
Bebeklerine yalancı emzik veren ebeveynlere uyarıda bulunan Clinic Plus Kliğini Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Sevgen Eralp, yalancı emzik kullanımı nedeniyle bebeklik döneminde başlayan ortodontik sorunların çözülmemesi durumunda, daha ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini söylüyor.
Diş Sağlığını ve Çene Yapısını Olumsuz Etkiliyor
Çene kemiklerinde değişikliğe yol açabilen yalancı emzikler, emme sırasında ağız içerisinde oluşan negatif basınç nedeniyle yanakların içe doğru kemiklere kuvvet uygulamasına yol açıyor. Çene kemiklerinin dar bir görünümde olmasına yol açan bu durum, damakta da yükselme ve derinleşmeye neden olabiliyor.
Süt dişleri çıkarken, çenede darlık ve dişlerde çapraşıklık görüldüğünü söyleyen Dr. Sevgen Eralp, 1 yaşından sonra yalancı emzik kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Amerikan Çocuk Doktorları Birliği tarafından yapılan açıklamaya da değinen Dr. Sevgen Eralp, uykuda emzik kullanımının ani bebek ölüm sendromlarına yol açabildiğini ve uykuda dilin geri kaçma olasılığının oluştuğunu söyledi.