0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Emzik nasıl bıraktırılır? Emzik bıraktırma için ne yapıyorsunuz? Vakti gelince bebeğin emziği bırakmasını sağlayın. Bebeğin sağlıklı gelişimi için bunu önemseyin.

Neredeyse tüm bebeklerin keyif alarak emdiği emzik zamanı geldiğinde bırakılmazsa, ileriki yaşlarda fiziksel ve ruhsal sorunlara sebebiyet verebilir. Emzikle ilgili merak edilen ve tüm ebeveynlerin bilmesi gereken bilgileri sizler için derledik.

Emzik bıraktırma
Emzik bıraktırma

Bebekler Emziği Neden Sever?

Bebeklerin doğumunda itibaren kazanmış olduğu refleksler vardır. Bu refleksler arasında en güçlü olanı emmektir. Emme hareketi bebeğin içgüdüsünü tatmin ettiği ve kendisini güvende hissetmesini sağladığı için mutluluk hissi verir.

Emzik Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Anne ve babalar bebeğin her huzursuz olduğu anda onu sakinleştirmek için emzik vermek yerine kitap okuyarak, müzik dinleterek veya onunla iletişim kurmaya çalışarak bu bağımlılık sorunun üstesinden gelebilirler.

Emziği Şekere veya Bala Batırıp Bebeğe Vermek Doğru mudur?

Şeker zamanla diş minesine zarar verip çürüklere neden olacağından bu davranış kesinlikle hatalıdır. Süt dişleri kalıcı olmasa da bakımı çok önemlidir. Eğer süt dişlerine iyi bakılmazsa hemen altında yer alan kalıcı dişlerde zarar görebilir.

Emzik Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Emziğin uzun süre kullanımı ve bu durumun bağlılığa dönüşmesi, çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara neden olabileceğinden kullanımı esnasında dikkatli olunmalıdır.

Bebeğin Hiç Emzik Kullanmaması Mümkün mü?

Bazı bebeklerin hiç emzik emmemesi mümkündür. Hatta ebeveynlerin zoru ile alışkanlık kazandırılmaya çalışılsa bile bebek emziği ret edilir.

Emzik Kullanmanın Bebeğe Faydası Nelerdir?

Emzik kullanılmaması durumunda, uzun süre emzik kullanılmaya bağlı olarak gelişen diş-damak sorunları, konuşma gelişiminde problem, iletişim ve sosyal gelişimde aksama gibi olumsuzluklar yaşanmaz.

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için iki yaşına geldiğinde emzik kullanmaktan vazgeçmiş olması gerekir. Bu dönemde emzikten vazgeçmesini destekleyeceğine inandığımız taze sebzelerden yararlanabilirsiniz. Kemirmesi için eline vereceğiniz ufak bir parça sebze onu oyalayacaktır.

Emzik nasıl bıraktırılır?
Emzik nasıl bıraktırılır?

Bebeğe Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Emme hareketi bebeklerde içgüdüsel olarak gelişmektedir. Anne karnındayken bu hareketi yapmaya başladıklarından, dünyaya geldikten sonra da bu tanıdıklık hissi onları sakinleştirir ve mutlu eder.

Bu yüzden bebekler emzik bırakma konusunda zorluk yaşarlar. Ancak emzik diş yapısına zarar verdiğinden, ebeveynler ilk 8 aydan sonra çocuklarını emzik konusunda eğitmeye başlamalıdırlar. En geç iki yaşına kadar bebekler emzik kullanmayı bırakmış olmalıdır.

Emzik, kullanılmaya başlandığı andan itibaren hiçbir şekilde çocuğu susturma ya da sakinleştirme aracı olarak görülmemeli, bebekler ağladığında ilk etapta farklı yollara başvurup onları sakinleştirmeli, ancak belirli zamanlarda emzik verilmelidir. Emziği bıraktırma dönemindeyse, ebeveynlerin ilk yapması gereken çocuklar her ağladığında ya da emzik istediğinde ona istediklerini vermek yerine, sadece kendi belirledikleri zamanlarda emzik vermeleridir. Bu tutum, çocuğun emzik konusunda disipline olmasını sağlamaya yardım edecektir. Ayrıca her hangi bir aktivite yaparken de bebeğin emziği mutlaka ağzından alınmalıdır.

Emzik bıraktırma döneminde bebeğin , uykusuz ve susuz olmamasına azami ölçüde dikkat edilmeli, huzursuzluk duymaması sağlanmalıdır. Bu, bebeğin emziğe duyduğu ihtiyacı azaltacaktır. Bebekleri emziksizliğe alıştırmada bir diğer yardımcı yol, onlara ödül oyuncaklar vermek ve onlarla konuşmaktır. Sizi tam anlamadıklarını düşünseniz de bebekle konuşma yapmanız onu sakinleştirecek ve emziği unutmasına yardımcı olacaktır.

Eskiden çok uygulanıyor olsa da, emzik eğitiminde asla başvurulmaması gereken yöntem, emziğin ucuna tadı acı şeyler sürerek bebeklerin iğrenmesine ve korkmasına yol açmak ve bu yolla emziği bırakmasını sağlamaktır. Böyle bir yaklaşım bebeğin güvensiz hissetmesine sebep olacak, huzursuzluğa yol açacaktır. Bunun yerine, bebeğin emzikten aldığı zevki azaltmak adına emzik ucunun bir parçası kesilebilir, ya da ucunda açılan bir delik yoluyla havası alınabilir.

Emzik kullanımı bebeğin çene ve diş yapısında deformasyona sebep olduğundan, emzik eğitimi kesinlikle ihmal edilmemeli, bebek en geç iki yaşında emzik kullanımını bırakmış olmalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir