Anne sütü kolay sindirilmesi, tüm besin öğeleri gereksinimini karşılaması ve enfeksiyonlara karşı koruması bakımından yeri doldurulamaz bir öneme sahiptir.
Emziren bir annenin daha dengeli beslenmesindeki amaç, vücuda bir besin yedeği oluşturmak ve bu besin yedeğini her zaman dengede tutmaktır. Annenin hamilelik ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmesi aynı zamanda bebeğin sağlıklı olmasını sağlar.
Emziklilik döneminde olan kadınlar için alınması gereken besin öğeleri ve enerji, bireysel niteliklere bağlı olarak değişiklik gösterir: Enfeksiyon sıklığı, sık doğumlara bağlı olarak vücuttaki enerji ve besin depolarının azalması…
Emziklilikte süt salgılanması, kadının normal zamandan daha fazla protein, vitamin, enerji ve mineral almasını gerektirir.
Enerji
Sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanır. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml. süt salgıladığı emziklilik döneminde, günlük enerji gereksinimine 750 kalori ek yapılmalıdır. Anne, bu miktarın 500 kalorisini yediklerinden; 250 kalorisini hamilelikte kazanılan depolardan sağlar.
Yağ
Emziklilik döneminde özellikle hayvansal kaynaklı yağ tüketiminden uzak durulmalıdır. Diyetin, yağ asit oranını dengelemek de önemlidir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı yağların birbirine oranları 1’e 1 olmalıdır. Yani 1 hayvansal kaynaklı yağ alındıysa, 1 bitkisel kaynaklı yağ alınmalıdır.
Günlük beslenmede et, peynir, süt gibi ürünlerden hayvansal kaynaklı yağ kolaylıkla alınır; ancak bitkisel kaynaklı yağların alımı o kadar kolay değildir. Bu nedenle ek gıdalarla bitkisel kaynaklı yağ alımı sağlanmalıdır.
Protein
Emziklilik döneminde, protein kalitesinin yüksek olması gerekir. Günlük diyete 1 adet yumurta veya 1-2 bardak süt eklendiğinde günlük protein ihtiyacı karşılanır.
Kalsiyum
Kalsiyuma olan ihtiyaç bu dönemde artar. Emzikli kadının günde salgıladığı süt içerisinde 250 mg. kalsiyum barındırır. Bu nedenle, emziklilik döneminde günde 1000-1200 mg kalsiyum alımı önerilir.
Demir
Demir alımı hem hamilelik, hem de emziklilik döneminde doktor kontrolü altında olmalıdır. Emziklilik döneminde kadın sütüyle birlikte günlük 1-2 mg. demir salgılar. Anemiden korunmak için demir bakımından zengin besinler tüketmek, bunları tüketirken de alınan içecek ve diğer besinlere dikkat etmek gerekir.
Sıvı
Emziklilikte salgılanan süt miktarının azalmaması için sıvı alımının arttırılması gerekir. Günlük alınan sıvı miktarı ortalama 3 litre olmalıdır. Çay, kahve gibi içecekler tercih edilmemelidir; bunlar sütün verimini azaltır. Tercihen su, süt, komposto, şerbet, ayran, hoşaf gibi sıvılar tüketilmelidir.
İyot
İyot gereksinimi, emziklilik döneminde yüzde 50 oranında artar. Bu dönemde kadınlar, iyotlu tuz kullanmalıdır. Haftada 1 ya da 2 kez balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketilmesinde fayda vardır.