Emziren anne nasıl beslenmeli? Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı? Emziren annelerin kendi sağlığını koruması ve bebeğin sağlıklı büyümesi için annenin beslenmesi çok önemlidir. Anne bu dönemde beslenmesine dikkat etmeli, bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır.
Anne sütü, bebek beslenmesi sürecinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır. Emziklilikte salgılanan süt, annenin aldığı besinlerinin bir ürünüdür. Emzirme döneminde annenin beslenmesi hem annenin kendi depolarını koruması, hem de salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak amacıyla önemlidir.
Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700 – 800 ml süt salgılamaktadır. Emzirme döneminde süt salgılanması, kadının normal gereksiniminden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir. Emziren anne nasıl beslenmeli? Emzirme döneminde beslenme nasıl olmalı sorusunun cevabı aşağıda:
Bunar da ilginizi çekebilir:
Emzirme Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?
Anne sütünün miktar ve besin yönünden kalitesinin artırılması için annenin bu dönemde artan ihtiyaçlarını karşılaması, yeterli ve dengeli beslenmesi gereklidir. İşte beslenmenin bu kadar önemli olduğu dönemde dikkat etmeniz gerekenler:
- Annenin kendi dokularının korunması ve sütle bebeğe geçen proteinin bebeğin doku oluşumu için kullanılması amacıyla annenin yeterli ve kaliteli protein tüketmesi gereklidir. Her gün 1 adet yumurta ve 100-150 gram yağsız et (tavuk, balık, hindi vb) veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmesi önerilmektedir. Balık tüketiminin haftada ortalama 2 kez olmasına önem gösterilmelidir.
- Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir. Bu dönem de kalsiyumdan zenginleştirilmiş süt ve ürünleri de tüketilebilir.
- Anneler demir içeren gıdaları düzenli tüketmelidirler. Et ve et ürünleri, balık, yumurta, kuru meyveler, kuruyemişler, kurufasulye, nohut ve mercimek demir içeriği yüksek gıdalardır; günlük beslenme de düzenli tüketilmesinde yarar vardır. Ayrıca demirin emilimini azaltan çay ve kahve de yemeklerle birlikte içilmemelidir. Demirin emiliminin arttırılması için ise C vitamini içeriği zengin gıdalar portakal, mandalina, domates, maydanoz ve yeşil biber gibi besinlerle beraber tüketilmelidir.
- Emziklilik döneminde ihtiyaç duyulan vitaminlerin karşılanması için düzenli ve dengeli beslenilmeli, vitamin ve mineral yönünden zengin olan sebze ve meyveler diyette her öğünde olmalıdır.
- Emziklilikte süt oluşumu sırasında sıvıya ihtiyaç artmaktadır. Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gün 10–12 (2.5–3 lt) bardak su içilmelidir.
- Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
- Çay, kahve yerine ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tüketilmelidir. Fazla tüketilen çay, kahve, koladan annenin sütüne geçen kafein bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler, yemeklerle beraber içildiğinde demir emilimini azaltmaktadır.
- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
- Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, ayran, limonata ve bitki çayları tüketilmelidir.
- Sizin yediğiniz kurubaklagil, lahana, turp gibi besinler bazı anne ve bebeklerde gaz sıkıntısı yapabilir. Eğer bebeğinizde böyle bir durum gözlemlediyseniz bu besinleri tüketmeyiniz. Ancak herhangi bir gaz probleminiz yoksa haftada ortalama 1-2 kez kurubaklagil yemeği tüketebilirsiniz.
Emziklilik döneminde annenin yukarıda belirtildiği gibi yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması, stresten uzak durması, dinlenmiş olması, sık aralıklarla bebeği emzirmesi ile annenin süt miktarı ve kalitesi artmasına yardımcı olacaktır.
Emziren Anne Ne Yemeli?
Bu dönemde anne günde 6 öğün beslenmelidir. Peki emziren anne nasıl beslenmeli? Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyum bakımından zengin bir beslenme programı uygulaması gerekir. Ayrıca annenin su ihtiyacı da artar, çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde en az 4 litre sıvı almalıdır. Taze meyve suyu, süt gibi besleyici içecekler tüketmek bu konuda faydalı olacaktır. Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir. Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenilmelidir. Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir.
Emziren Anneler Neler Yememeli?
Emzirirken hamilelikte olduğu gibi tatlandırıcı içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Alkol tüketimi de mümkünse sıfıra indirilmeli. Uyarıcı içeren çay, kahve ve yeşil çaylar açık konsantrasyonda ve az tüketilmelidir. Annenin sütü bebekte gaz yapıyorsa, annede gaz yapan yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.Ton balığı bu dönemde az tüketilmelidir. Zira bu balıklarda bulunan cıva sütünüze karışır, bu da bebeğinizin sinir sistemini olumsuz etkiler.
Bebeklerini sağlıklı bir şekilde beslemek isteyen annelerin bu beslenme önerilerine dikkat etmesi gerekir.