Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin ilk 6 boyunca ihtiyaç duydukları tüm besinler anne sütünde yeterli  miktar ve oranda bulunur. Bebeklerin bu süreçte yeterli beslenebilmesi için, emzirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekir. Emzirme doğumdan hemen sonra başlamalıdır. Çünkü saatler süren doğum sonrası dünyaya gelen bebek yorgundur ve acıkmıştır. 

Doğum sonrası anneler bebeklerini emzirirken birtakım kaygılar yaşayabilir. Bebeği doğru tutma konusu ve yeterli miktarda süt verebilme bu kaygılar arasındadır. Anneler bazı noktalara dikkat ederek bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirebilirler.

Doğumdan Sonra Bebeğiniz ile Bağ Kurun

Bebeğiniz doğumdan hemen sonra henüz çıplakken sizin göğsünüze konulmalıdır. Bu tensel temas bebeğiniz ile aranızda önemli bir bağ kurulmasını sağlar. Erken dönemde kurulan bu bağ onun uzun süre ve başarılı bir şekilde emzirilmesini sağlayacaktır. Bebeğinizi doğumdan hemen sonra,bu mümkün değil ise en geç yarım saat içerisinde emzirmeye başlayın. Bebeğin emmeye en istekli olduğu bu dönem geçirilirse bebek uzunca bir süre süt emme konusunda isteksizlik gösterecek ve ilk emzirme çok gecikecektir.

Bebeğinizi Sık Sık Emzirin

Sütünüzün bol olmasını sağlayan en önemli faktör bebeğinizin süt emmesidir. Memedeki süt oluşumu bebeğin beslenme sıklığıyla paraleldir. Bu nedenle bebeğinizi gece ve gündüz sık sık emzirmeniz gerekir. Emzirmek için onun sinirlenip ağlamaya başlamasını beklemeyiniz. Bebekle aynı odada yatmanız onu her istediğinde emzirmenizi ve böylece sütünüzün bol olmasını sağlar. Emzirme süresi bebekten bebeğe ve aynı bebekte farklılık göstermekle birlikte normal bir emzirme süresi en az 4, en fazla 30 dakikadır. Bu süre ilk günlerde daha uzun olabilir.

Emzirme döneminde beslenme de bebek gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, annenin bu dönemde beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir.

Yeni Doğmuş Bebeğinize Biberon Vermeyin

Bebeğinize biberon vermeyin. Biberon verilen bebekler daha sık ishale yakalanırlar. Ayrıca bu bebekler anne memesinden de biberon gibi emmeye çalışırlar. Sadece meme başını emmeye çalışan bu bebeklerin dilleri geride olup meme dokusunu ağızlarına almadıkları için sütü sağamaz ve meme başını boş yere emerek acıtırlar. Böyle bebekler kısa bir süre içinde anne memesini emmeyi bırakırlar.

Bebeklerinin anne sütünden faydalanmasını isteyen annelerin emzirme konusunda bu noktalara dikkat etmesi gerekir.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022