Hamilelik

Emzirme Döneminde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Emzirme döneminde saç dökülmesi tamamen normaldir. Fakat sonrasında saç dökülmesini durdurmak için yapabileceğin şeyler var. Emzirme döneminde saç dökülmesine ne iyi gelir?

Bebek sahibi olduktan sonraki ilk iki ile altı ayda gözle görülür oranda saç dökülmesi alışılmadık bir durum değildir. Ancak nasıl döküleceği ve ne kadar süreceği kadınlar arasında değişkenlik gösterebilir.

Emzirme döneminde saç dökülmesi

Doğum Sonrası Saç Dökülmesine Ne Sebep Olur?

Emzirme döneminde saç dökülmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Doktor David Salinger, vücudun hamilelik sırasında yükselen östrojen ve progesteron seviyelerini deneyimlediğini söylüyor, bu da saçların devam eden bir büyüme aşamasında kalmasına ve daha kalın, daha parlak teller oluşturmasına neden oluyor.

Hamilelik sırasında hormonlarınız çarpıcı biçimde değişir. İlk zirvelerden biri insan koryonik gonadotropin veya hCG’dir. Bu, hamilelik testinizin ölçtüğü hormondur ve yükselen seviyeleri hamile olduğunuzu gösterir. Hamilelik ayrıca östrojen, progesteron, oksitosin ve prolaktin dahil olmak üzere diğer birçok hormon seviyesinin yükselmesine neden olur. Hamilelik sırasında kan hacminiz de, son tarihinize göre normalden yüzde 50 daha fazla hacme yükseldi.

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra östrojen ve progesteron dahil birçok hormon seviyeniz hızla düşer. Bu hormonlar doğumdan sonraki 24 saat içinde neredeyse normale dönecek, ancak emzirdiğiniz sürece prolaktin yüksek kalacaktır. Kan hacminiz de azalır, ancak düşüşü daha kademelidir. Bebeğiniz geldikten birkaç hafta sonra normale döner.

Doğumdan sonraki aylarda hormonlarınız düzelir. Hormonlardaki bu düzelme saçlarınızda dökülmeye sebep olabilir. Diğer yandan hamile kadınlar hamilelik sürecinde saçlarında bir gürleşme görebilirler. Bu da yine hormonların değişmesinden kaynaklanır. Hormonlar normale dönmesi ise o saçların bir kısmının dökülmesine sebep olur.

Hormonlar saçınızı nasıl etkiler?

Hormonlar, hamileliğinizin saç değişikliklerinin ve doğum sonrası saç dökülmesinin en büyük nedenidir.

Hamilelik sırasında, yüksek östrojen seviyeleri normal saç dökülme oranınızı engellemektedir. Normalde saçlarınız her gün küçük miktarlarda dökülür. Hamilelik sırasında saç dökülmeniz azalır. Etki, artan kan hacminiz ve dolaşımınız ile birleşir ve bu da saçınızın normalden daha az dökülmesine neden olur.

Yani bebeğiniz geldikten ve hormon seviyeleriniz düştükten sonra, saçlarınız normalde olduğundan çok daha büyük kümeler halinde düşerek kaybedilen zamanı telafi eder. Saç dökülmenizin toplam hacmi muhtemelen son dokuz ayda kaybedeceğinizden fazla değildir, sadece bir anda gerçekleştiği için öyle görünüyor.

Doğum sonrası saç dökülmesi ne kadar sürer?

Doğum sonrası saç dökülmesi bebeğiniz doğduktan sonraki herhangi bir gün başlayabilir ve bazen bir yıl kadar devam edebilir. Genellikle 4 aylık civarında zirveye ulaşır, bu nedenle bebeğiniz birkaç aylıksa ve hala saç yığınlarını kaybediyorsanız, bu paniğe kapılma zamanının geldiği anlamına gelmez!

Doğumdan sonra saç dökülmesi

Doğum Sonrası Ne Kadar Dökülme Normaldir?

Emzirme döneminde saç dökülmesi normaldir. Yastığınızda fazladan tel buluyorsanız veya duş gideri tıkanıyorsa bunun normal olmayabileceğini düşünebilirsiniz. Salinger, henüz bebek sahibi olmadığınız zamanlarda günde yaklaşık 80 saç telinin dökülmesinin normal olduğunu, ancak yeni annelerin günde yaklaşık 400 saç teli döktüğünü açıklıyor. Doğum sonrası altı aya kadar, saç dökülmesi hamilelik öncesi miktarlara inmelidir.

Dökülmenin yavaşlamadığını hissediyorsanız, başka sağlık sorunları olma ihtimali yüksektir. Hamilelik ferritin seviyenizi (vücudunuzun demiri depolamasına yardımcı olan bir kan hücresi proteini) değiştirebilir ve tiroidinizi bozabilir, bu nedenle doktorunuza çok fazla saç dökülmesi fark ettiğinizi söyleyin ve her ikisini de kontrol etmek için kan testleri yaptırın.

Emzirme döneminde saç dökülmesine ne iyi gelir?

Emzirme Döneminde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saçınızın hamilelikten sonra incelmesi normaldir. Sizi endişelendirmiyorsa, onu tedavi etmek için hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Ve maalesef doğum sonrası saç dökülmesini önlediği veya yavaşlattığı gösterilen hiçbir şey yok. Ancak saç dökülmeniz sizi rahatsız ediyorsa saçınızın daha dolgun ve sağlıklı görünmesi için deneyebileceğiniz tedaviler vardır.

Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak stresli, yorucudur. Emzirmek vücudunuzu çok fazla zorlayabilir. Kan şekeri, demir, ferritin, çinko ve D vitamini seviyelerinizin normal olmasını sağlayarak işe başlayın. Daha sonra, stresi en aza indirmek için elinizden geleni yapın, saç uzama sürecine yardımcı olmak için bol miktarda protein içeren sağlıklı bir yiyecekler yiyin ve şampuandan korkmayın. Salinger, “Sık sık şampuanlamamanın saç dökülmesini en aza indireceği düşünülüyor, ancak gerçek şu ki, saçınızı yıkama sıklığı kaybettiğiniz saç miktarını etkilemeyecek” diyor. “Düşmeye hazır olan saç dökülür.”

Kan testi sonuçlarınızın normal olduğundan emin olduysanız, bir dermatolog veya sertifikalı trichologist ile konuşmayı düşünün. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, saç köklerinin etrafındaki iltihaplanmayı azaltmaya yönelik tedaviler ve yeni saç büyümesini teşvik eden evde lazer uygulamaları yer alabilir.

Sonuç olarak, saç dökülmesi çocuk doğurma yıllarındaki çoğu kadın için normalden başka bir şey hissettirse de, gerçekten normaldir.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Stili atlayın

Saçınızı kurutucu veya saç maşası ile ısıtmak saçınızın daha ince görünmesine neden olabilir. Süslü şekillendirmeyi sürdürmeye çalışın ve incelme azalıncaya kadar saçınızın kurumasını bekleyin.

Çok sert fırçalamak da saçınızın daha büyük kümeler halinde dökülmesine neden olabilir, bu nedenle fırçalarken nazik olun ve günde bir defadan fazla fırçalamayın. Ekstra zamanı bebeğinizi kucaklamak veya uykuyu yakalamak için kullanabilirsiniz!

İyi beslenin

Diyetinize çeşitli meyveler, sebzeler ve sağlıklı proteinler dahil etmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığından emin olmanın en iyi yoludur.

Bazıları tarafından saç sağlığını iyileştirmek için önerilen yiyecekler arasında koyu yapraklı yeşillikler (demir ve C vitamini için), tatlı patates ve havuç (beta karoten için), yumurta (D vitamini için) ve balık (omega-3 için ve magnezyum).

Vitaminlerinizi alın

Vitaminler, özellikle bakması gereken bir bebeği olan yeni bir anne iseniz, çeşitli diyetlerin yerini tutmamalıdır. Ancak diyetiniz dengeli değilse, ek olarak yardımcı olabilirler. Saç dökülmesini etkileyen spesifik vitaminler gösterilmemekle birlikte, genel sağlık için önemlidirler. Özellikle emziriyorsanız, doğum öncesi vitaminlerinize bebeğiniz doğduktan sonra da devam etmeniz önerilir.

Hacim veren şampuan kullanın

Emzirme döneminde saç dökülmesi önlemek için değilse de saçlarınızı gürleştirmek için şampuanlardan faydalanabilirsiniz. Bunun kanıtı olmamakla birlikte, yumuşatıcı şampuanlar bazen saçınızı ağırlaştırır ve daha ince ve daha gevşek görünmesini sağlar. Hacim vericiler saçınıza vücut katabilir ve parlak bir görünüm sağlamanıza yardımcı olabilir.

Saç Dökülmesi Sonraki Gebeliklerde Kötüleşir mi?

Hayır. Bununla birlikte, bazı kadınlar genetik saç dökülmesi sorunlarının (saçların kafa derisinin üstünde ve önünde inceldiği kadın tipi kellik gibi) hamilelikle tetiklenebileceğini görebilir. Uluslararası Trikologlar Derneği direktörü David Salinger, bu saç dökülmesinin her hamilelikte daha belirgin hale gelebileceğini söylüyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir