Emzirme Haftası (1-7 Ekim)

Emzirme haftası, dünya genelinde 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanmaktadır. Bebeğin hem bedensel hem de zihinsel gelişiminde son derece etkili olan anne sütü, özellikle ilk 18 ayda bebekler için büyük önem taşır.

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca anne sütü ile beslenmesini, ilk altı aydan sonra ise anne sütünün yanında ek besinler tüketmesini önermektedir.

Emzirme Haftası

Anne sütü konusundaki bilincin artırılması, doğru emzirme yöntemleri hakkında bilgi verilmesi ve 0-12 aylık bebeklerin anne sütünden faydalanmasının sağlanması gibi konularda bilgilendirmelerinin yapıldığı Emzirme Haftası’nda ebeveynlerin ve toplumun bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Tüm dünyada 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası’nda amaç, bebeğin anne sütü ile doğru şekilde beslenebilmesi için toplumun ve annelerin bilinçlendirilmesidir.

Anne Sütünün Önemi

Bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayan anne sütü, bebeği enfeksiyonlara karşı koruduğu gibi; bebeğin protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını da karşılar. Anne sütü, bebeğin bağırsak hareketlerini de uyarır. Böylece bebek, mekonyumu kolayca çıkarabilir. Doğumdan hemen sonra, ilk yarım saat içinde annenin bebeği emzirmesi bu açıdan önemlidir.

Emzirmenin Faydaları

Emzirmenin, bebeğin gelişimi üzerinde büyük etkisi olduğu gibi, yeni doğum yapmış annenin sağlığı açısından da düzenli ve nitelikli emzirme son derece önemlidir. Bebeğin sık sık emzirilmesi, annenin süt salgılarının daha iyi çalışmasını sağlayacağı gibi, göğüste şişlik oluşumunu engeller. Bu şekilde, bebeğin düzenli olarak beslenmesi sağlandığından, hem bedensel hem de zihinsel gelişimi hızlanır.

  • Emzirme, bebek ile anne arasındaki bağların güçlenmesini sağlar.
  • Bebeğin ilk altı ay boyunca ihtiyacı olan tüm besin kaynağı anne sütünde bulunur. Bu nedenle emzirme, bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için çok önemlidir.
  • Doğumdan sonra düzenli aralıklarla emzirmek, vücuttaki oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu hormon sayesinde, hamilelik ve doğum sürecinde genişleyen uterus, eski haline daha hızlı şekilde döner.
  • Doğumdan hemen sonra, annenin bebeği emzirmesi, doğum sonrası kanamaların azalmasını sağlar.

Sağlıklı Emzirme için Nelere Dikkat Edilmeli

  • Sağlıklı emzirme için, emziren annelerin beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri önemli olduğu gibi, meme temizliği, emzirme pozisyonu gibi noktalara da dikkat edilmesi gereklidir.
  • Emzirme sırasında anne rahat bir pozisyonda olmalı ve bebeğin annenin karnına temas edecek şekilde yatırılması gereklidir. Bebeğin rahat bir şekilde süt emebilmesi için, göğüs ucu ile areolanın büyük kısmını ağzına alması gereklidir.
  • Bebeğin göğsü kavradığı ilk anda, annenin göğsü acıyabileceği gibi, bebek ritmik emme hareketine geçince, göğüs acımamaya başlar. Eğer göğüs emzirme sürecinde sürekli acıyorsa, emzirme pozisyonu yeniden düzenlenmeli ve bebeğin göğsü tam olarak kavraması sağlanmalıdır.
  • Emzirmeden önce ve emzirdikten sonra göğsün ıslak bir bezle silinmesi önemlidir. Göğüs bakımı, bebek sağlığını etkilediğinden, emziren annelerin her gün bir defa duş alması ve göğüslerini sabun kullanmadan yıkamaları gereklidir. Bunun yanı sıra, gece ve gündüz göğüsleri destekleyen, çok sıkı olmayan, rahat bir sütyen takılmalıdır.
  • Süt salgısı genellikle 4-6 hafta arasında artmaya başlar. Bu nedenle, emziren annelerin ilk haftalarda sık sık ve düzenli şekilde emzirmeleri, süt salgısının artması açısından önemlidir.
  • Sağlıklı bir emzirme için, her iki göğüsteki sütün boşaltılması gereklidir. Bu nedenle, bebek bir göğsü emmeye başladıktan sonra, diğer göğsü emmesinin sağlanması önemlidir.
  • Bebeklerin her istediklerinde emzirilmeleri şarttır. Bebekler, 4.haftadan sonra genellikle 2-3 saat arayla, 8-10 defa süt emer.

Bebeklerin sağlıklı beslenebilmesi, enfeksiyon ve hastalık risklerine karşı bağışıklık sistemlerinin gelişebilmesi ve fiziksel, zihinsel, ruhsal gelişimlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmeleri gerektiği belirtilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve TC Sağlık Bakanlığı’nın önerisi, ilk altı aya kadar sadece anne sütü, ilk altı aydan sonra, anne sütünün yanında ek besinlerle bebeklerin beslenmesini sağlamaktadır. Anne sütünün niteliğinin ve miktarının artırılması için, emziren annelerin beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmesi, stresten uzak durmaları gibi kıstaslar önemlidir. Bunlara ek olarak, emzirme sağlığı için, göğüs bakımı ve hijyene önem verilmeli, doğru emzirme pozisyonları ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

  1. Emzirme Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  2. Doğru Emzirme Pozisyonları
  3. Emzirmeyle İlgili Bilinmesi Gerekenler
  4. Anne Sütünü Artıran 10 Besin
  5. Anne Sütünün Bebeğin Ruhsal Gelişimine Etkisi
  6. Anne Sütünün İçindeki Bileşenler
  7. Anne Sütü Nasıl Saklanmalıdır?
  8. Emzirme Döneminde Anne Beslenmesi
  9. Anne Sütü Nasıl Oluşur?
  10. Lansinoh Uluslararası Emzirme Araştırması 2015