Ergenlik döneminde, çocuklar; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden yaşadığı değişimler ile çocukluktan yetişkinliğe geçmeye başlar. 12-18 yaş aralığını kapsayan ergenlik döneminde, çocukların doğru beslenmesi gelişimleri açısından büyük önem taşır.
Ergenlik dönemi kız çocukları için ortalama 10-12 yaşlarında; erkek çocukları için ise ortalama 11-14 yaşlarında başlar. Çocukların boy ve kilo oranları, vücut yapıları ve dış görünüşleri ergenlik döneminde değiştiği gibi, bu dönemde sağlıklı beslenme, çocukların ileriki yaşamlarındaki sağlığını da doğrudan etkiler.
Ergenlik Döneminde Doğru Beslenmenin Önemi
Vücudun en hızlı değiştiği ve büyüdüğü dönem olan ergenlik döneminde, enerji ve besin öğelerine duyulan ihtiyaç artar. Ergenlik dönemindeki çocukların besin ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanmaması, çocukların hem ergenlikteki hem de gelecekteki sağlığını olumsuz etkiler. Yalnızca fiziksel sağlık açısından değil, zihinsel faaliyetler ve sosyal gelişim açısından da beslenmenin büyük önemi vardır. Dolayısıyla, ergenlik döneminde çocukların sağlıklı ve düzenli beslenmesini sağlamak şarttır.
Ergenlik Çağındaki Çocuklarda Görülen Farklılıklar
Vücudun en hızlı büyüdüğü dönem olan ergenlikte, fiziksel aktivitelerin sıklığı artar. Yetersiz beslenme ya da yanlış diyet uygulamaları, spor yapan ergenlerde tahrip edici sonuçlara yol açabilir. Ergenlik döneminde, vücudun besin ihtiyaçlarının karşılanamamasının yanı sıra, aşırı yağlı ve yanlış beslenme obezite sorununu beraberinde getirir. Ergenlik çağındaki tüm bu değişimler, çocukları ruhsal anlamda da olumsuz etkiler. Beslenmeye bağlı olarak, bu dönemde ergenlerdeki davranış farklılıkları artış gösterebilir.
Ergenlik döneminde yetersiz beslenme, barsak parazitlerinin artmasına, C vitamini alımının yetersiz olmasına, kız çocuklarında menstürasyon kansızlığının görülmesine yol açabilir. Yetersiz ya da sağlıksız beslenme, ergenlerde diş çürüklerinin artmasına da yol açabilir.
Ergenler Nasıl Beslenmeli?
Ergenlik döneminde beslenme protein, vitamin, mineral ve karbonhidrat yönünden zengin olmalıdır. Fast-food tüketme alışkanlığı bu dönemde vücuttaki yağ oranının artmasına yol açarak, kilo sorunlarının görülmesine yol açabilir.
- Kahvaltı öğünü, protein açısından zengin ve besleyici olmalıdır.
- Ana öğünler atlanmamalı, ara öğünlerde meyve, kuruyemiş gibi yiyecekler tüketilmelidir.
- Ergenlik döneminde, yağ ve tuz tüketimine dikkat edilmelidir.
- Doymuş yağ içeren gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Ergenlik dönemindeki çocukların vücutları hakkında yorum yapmaktan kaçınılmalıdır. Çocuklara zayıf, çelimsiz ya da şişman olduklarını söylemek psikolojik sorunlara ve akabinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Ergenlik döneminde alınan fazla kilolar, ilerleyen dönemlerde obeziteye ya da aşırı kiloya neden olabilir. Sağlık sorunlarını önlemek ve dengeli beslenmek için ergenlik dönemindeki çocukların düzenli ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmesine dikkat edilmelidir.