Ergenlik döneminde, kız çocukları hem fizyolojik hem de hormonal olarak büyük bir değişim yaşar. Hem bu değişimler hem de fiziksel değişimlere çevrenin gösterdiği etki, çocukların psikolojisinde de önemli bir etki yaratır.
Ergenlik döneminde, kız çocuklarının göğüslerinin belirginleşmesi, regl olmaya başlama, kılların oluşumu, sivilce ve akneler gibi vücuttaki değişimler, kız çocuklarında birtakım ruhsal problemleri de beraberinde getirebilir. Ergenlik döneminde farklılaşan duygudurum yoğunluğu, kız çocuklarının tüm hayatını etkileyebilecek değişikliklere de yol açabilir. Bu nedenle, ebeveynlerin ergenlik döneminde çocuklarına hassas davranmaları ve çocuklarıyla açık iletişim kurmaları şarttır.
Ergenlik Döneminde Açık İletişimin Önemi
Ergenlik döneminde, çocuklarda yalnız kalma arzusu, sinirlilik, keyifsizlik gibi duygudurumlar sık görülür. Çocuklardaki bu değişimlere ebeveynlerin kayıtsız kalması ya da çocuğun “üstüne gitmeme” yolunu tercih etmesi, çocuğun yanlış bilgilerle dolmasına yol açabilir. Çocuklara cinsellik eğitiminin verilmemesi, çocuğun hem daha fazla korku yaşamasına hem de vücudunun zarar görmesine yol açabilir. Bu nedenle, ergenlik dönemine giren çocuklara cinsel eğitimin ebeveynler tarafından verilmesi önemlidir.
Çocukların değişen vücutlarının farkında olmaları, bunun sebeplerini fark etmeleri ve vücutlarını sevebilmeleri için, ergenlik döneminde ebeveyn desteği şarttır. Ebeveynlerin yanlış tutumları, çocukların vücudundan utanmasına, kendini sevmemesine ya da değersizlik duygusuyla karşılaşmasına yol açabilir.
Regl Döneminde Çocuklarda Psikolojik Değişimler
Regl döneminden önce kız çocuklarında duygusal değişiklikler, göğüslerde ağrı, sivilcelerin çıkması, vücutta şişlik gibi belirtiler görülebilir. Reglin başlamasıyla bu sorunlar azalacağı gibi, regl döneminde çocuklarda duygusal değişimler, sinirlilik durumu, öfkeli olma gibi duygusal değişimler gözlenebilir. Bunun yanı sıra, adet döneminde çocuklarda görülen karın ağrıları da öfkeli duygu durumlara yol açabilir. Regl kanaması başlamadan 1-2 gün önce ilaç kullanılması, karın ağrılarının azalmasını sağlayacaktır.
Spor Regl Dönemini Nasıl Etkiler?
Spor, sağlıklı yaşamın temel koşullarından biri olduğu gibi, regl dönemini olumsuz etkilemesi söz konusu değildir. Ağır spor yapan çocuk ve gençlerde, regl dönemi gecikebildiği gibi, östrojen eksikliğine bağlı olarak kemik erimesi de başlayabilir. Ancak bu durum, çok ağır spor yapan çocuklar için geçerlidir. Bunun dışında, günlük spor yapan ya da bir spor takımında yer alan çocuklarda bu durum geçerli değildir.
Ergenlik Döneminde Kız Çocuklarının Özgüveni Azalır
Ergenlik dönemindeki kız çocuklarının bedeni hakkında yorum ya da eleştiri yapmak, çocukları olumsuz etkiler. Çocuğun kilosu, boyu, vücudundaki “olumlu” ya da “olumuz” noktalar hakkında sürekli konuşulması, çocuğun psikolojisinde yanlış ve olumsuz bir etki yaratır. Ebeveynlerin bu dönemde, çocukları eleştirmekten kaçınması ve çocukları cesaretlendirmesi önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre, ergenlik döneminde, kız çocuklarının özgüveni düşüşe geçmektedir. Bu özgüven düşüşünün temel nedeni ise, bedensel değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Çocukların göğüslerinin büyümesi ya da regl olmaya başlamaları, onları fiziksel olarak dezavantajlı duruma gelmez. Daha yavaş koşmalarına, daha fazla yorulmalarına ya da sporda başarısız olmalarına yol açmaz. Ancak çevreden gelen tepkiler genellikle bu yöndedir. Ebeveynlerin özellikle kız çocuklarını ergenlik döneminde spora teşvik etmelerini ve çocuklara bedenlerini sevmeyi öğretmeleri, kız çocuklarının özgüveni açısından oldukça kritik bir noktadır.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?
Ergenlik döneminde bazı durumlar çocuğun sağlığı açısından tehlikeli olabilir. Bu durumda geciktirmeden doktora başvurmak önemli olduğu gibi, çocuğa psikolojik olarak destek vermek de gerekir.
- Kilo kaybı,
- Düzensiz adet kanamaları,
- Kas yaralanmaları,
- Kemiklerde stres kırıkları,
- Yorgunluk, odaklanma bozukluğu
gibi belirtiler kısa sürede tedavi edilmediğinde; kemiklere üreme sağlığına ve kalp sağlığına zarar verebilir.
Çocuklarda ergenliğe giriş döneminde hem üreme ve büyüme ile ilgili sorunların yaşanmaması hem de çocuk psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi için, ebeveynlerin çocukları yakından takip etmesi ve sorunlara kısa süre içerisinde müdahale etmesi önemlidir.