Erken doğum nedenleri arasında yetersiz beslenme, katılımsal sebepler, hamilelik sürecinde yaşanan travmalar gibi sebepler bulunuyor.
Erken doğum, bebeğin 24-36.haftalar arasında dünyaya gelmesi durumudur. Bebeğin, normal süreden önce doğması, anne karnındaki gelişimini tam olarak tamamlayamamasına yol açar. Erken doğum genetik nedenlere bağlı olabildiği gibi, hamilelik süreci ile de ilişkilidir.
Stresli ve yoğun geçen hamilelik süreci, erken doğuma yol açabilir. Bununla birlikte, annenin yetersiz beslenmesi, sigara ve alkol gibi kimyasal maddeler kullanması, yeterince dinlenememesi gibi faktörler de erken doğuma yol açabilir.
Erken Doğum Nedenleri
Erken doğumun neden kaynaklandığı tam olarak bilinememekle birlikte, erken doğuma yol açan faktörlerin azaltılması durumunda, erken doğum riskinin de azaldığı biliniyor. Bu kapsamda, erken doğum nedenleri arasında bulunan faktörler şöyle:
Çoğul Gebelik
Çoğul gebeliklerde, erken doğum oranı daha fazladır. Bunun temel sebebi, rahim içinin daha fazla gerilmesi sebebiyle ağrıların artması ve rahimin bu nedenle doğuma hazırlanmasıdır. İkiz ve üçüz bebek hamileliği gibi çoğul gebeliklerde, erken doğum riskine karşı önlem alınmalıdır.
Enfeksiyonlar
Hamilelik döneminde görülen enfeksiyonlar, erken doğuma yol açabilir. Özellikle idrar yolları enfeksiyonu, hamilelik için oldukça tehlikelidir. Bu nedenle, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı önlem alınması oldukça önemlidir.
Beslenme Düzeni
Annenin yetersiz beslenmesi, tütün ürünleri veya alkol kullanması, yetersiz sıvı tüketmesi gibi etkenler de erken doğuma sebebiyet verebilir. Gebelik sürecinde preterm doğum riskini azaltmak ve bebeğin sağlıklı gelişmesini sağlamak için beslenme düzenine dikkat edilmesi şarttır.
- Yaşam Tarzı
Yetersiz dinlenme, aşırı yorgunluk, uzun süre ayakta çalışma, ağır eşyalar kaldırma gibi durumlar erken doğuma ve düşük tehlikesi oluşmasına yol açabilir. Dolayısıyla gebelik sürecinde, yaşam tarzına dikkat edilmesi elzemdir.
Psikolojik Etkenler
Annenin fizyolojik ya da psikolojik olarak doğuma hazır olmadığını düşünmesi, stres faktörü ve gebelik döneminde yaşanan travmalar erken doğuma neden olabilir. Bebeğin ve annenin sağlığı için hamilelik döneminde sağlıklı psikoloji oldukça önemlidir. Bu nedenle, yeterli şartlar oluşmadan, anne hamile kalma kararı vermemelidir.
Erken Doğum veya Düşük Öyküsü
Daha önce erken doğum ya da düşük yapmış kadınlarda, preterm riski daha yüksektir. Dolayısıyla daha önce erken doğum yapmış ya da düşük yapmış kadınların hamilelik sürecinde, düşük ve erken doğum tehlikesine karşı önlem alması önemlidir.
Erken Doğum Belirtileri
Erken doğum belirtileri arasında; rahim üzerinde sertleşme ve kasılma sıklıkla görülür. Birkaç haftadan önce hissedilmeye başlanan bu belirtilere uzun süren ağrılar, aşağı doğru baskı hissi ve içsel huzursuzluk da eşlik edebiliyor. Annenin, hamilelikle ilgili olumsuzluklar hissetmeyi önemsemesi ve geciktirmeden doktora başvurması, erken doğum karşısında alınabilecek önlemlerin yararlılık düzeyini artırıyor.
Erken doğum (preterm) bebekte gelişim geriliği, kısa boy, işitme ve konuşma bozuklukları, sindirim ve solunum yolu problemleri gibi sorunlara yol açabiliyor. Erken doğum riskini azaltmak ve erken doğum gerçekleşmesi durumunda, bebeğin gelişimi için çeşitli önlemler almak büyük önem taşıyor.