Erken ergenlik kız çocuklar için 8-13; erkek çocuklar için ise 9-14 yaş aralığından önce gerçekleşen ergenlik dönemini ifade ediyor. Kız çocuklarda, erken çocuklara oranla daha sık görülen ergenlik; çocukları fizyolojik ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebiliyor.
Erken Ergenlik Nedir?
Erken ergenlik, bazı durumlarda hormonal etkenlere bağlı olarak gerçekleşebildiği gibi; bazı hastalıkların belirtisi de olabiliyor. Bu nedenle, kız çocukların 8, erkek çocukların ise 9 yaşından önce ergenliğe girmesi durumunda doktor muayenesi yapılması önem taşıyor.
Çocukların fizyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan değişiklik yaşamasına ortam hazırlayan ergenlik dönemine erken girilmesi, çocukları psikolojik olarak olumsuz etkileyebildiği gibi, fiziksel açıdan da bazı sorunlar yaratabiliyor.
Kız ve erkek çocuklarda erken yaşanan ergenlik; değersizlik duygusu, özgüvensizlik, sinirli bir yapı gibi psikolojik etkiler yaratabildiği gibi; çocukların boyunun kısa kalmasına ve yaşıtlarından daha küçük görünmelerine yol açabiliyor.
Kız Çocuklarda Erken Ergenliğin Belirtileri
Kız çocukları ergenliğe 8-13 yaş aralığında girdiği gibi, 8 yaşından önce ergenliğe girilmesi erken ergenliğe işaret ediyor. Kız çocuklarında ergenlik belirtileri olarak bilinen tüylenme belirtileri, göğüslerin büyümeye başlaması gibi değişiklikler kimi durumlarda bağımsız olarak gelişebiliyor.
Menstruasyon başladıktan sonra ergenliğe giriş gerçekleştiği gibi; ergenlik belirtileri görülmesine karşın bazı durumlarda menstruasyon döngü başlamayabiliyor. Bu durumda çocuk ergenliğe girmiş olmayacağı gibi, ergenlik belirtileri gösteren fizyolojik durumlara karşı doktor kontrolü gerekiyor.
Erkek Çocuklarda Erken Ergenliğin Belirtileri
Erkek çocuklarda, kız çocuklara göre daha nadir görülen bu durum, fizyolojik değişimler ile kendini gösteriyor.
Erkek çocuklarda sesin kalınlaşması, koltuk altı bölgesinde tüylenme ve testislerin büyümesi temel ergenlik belirtileri olduğu gibi, üreme bölgesinde değişikliğin meydana gelmemesi durumunda, ergenlik dönemi başlamış olmuyor. Bu nedenle erkek çocuklarda erken yaşanan ergenlik, 9 yaşından önce başlayan tüylenme, ses kalınlaşması ve testislerde büyüme durumunda gerçekleşir.
Kimlik Çatışması Yaratabiliyor
Yapılan araştırmalara göre her 20 çocuktan birini etkilediği gibi, çocuklarda erken dönemde başlayan fizyolojik değişimler kimlik çatışması yaşamasına yol açabiliyor. Yaşıtlarından önce fiziksel değişimler yaşamaya başlayan çocuklar, kimlik çatışması yaşadığı gibi; içine kapanık hale gelebiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin ergenlik dönemini fark etmeleri ve bu doğrultuda çocuğun psikolojisi ve gelişimi için önlem alması gerekiyor.