Kız çocuklarının 8 yaşından önce, erkek çocuklarının ise 9 yaşından önce ergenlik belirtileri göstermesi “erken ergenlik” olarak adlandırılıyor. Ebeveynler, çocuk doktoruna başvurup çocuklarında erken ergenlik olup olmadığını öğrenebilir.
Erken ergenlik, bir çocuğunun zamanında önce ergenlik belirtileri göstermesidir. Fakat, her tür erken gelişim veya hormonal değişim erken ergenlik değildir. Kız çocuklarında 8 ila 10.5 yaşları arasında göğüslerin büyümesi, erkek çocuklarında ise 9 ila 12.5 yaşları arasında testislerin büyümesi, sadece zamanından biraz daha önce ergenliğe girildiği anlamına gelir. Bu durumda kemik yaşı ile kronolojik yaş eşleşir. Erken ergenlik ise, kız çocukların 8 yaşından önce ve erkek çocukların 9 yaşından önce ergenlik belirtileri göstermesidir.
Erken Ergenlik Belirtileri Nelerdir?
Erken ergenliğin belirtileri arasında kız çocuklarda kemik gelişimi ve boyun uzaması, göğüslerin büyümesi, genital bölgede kıllanma, regl olma, erkek çocuklarda ise testislerin normal zamanından önce büyümesidir.
Erken Ergenliğin Çeşitleri
Erken ergenliğin, merkezi ve periferal olmak üzere iki çeşidi vardır. Merkezi erken ergenlik, beyinde hormon üreten salgı bezinin herhangi bir sebepten dolayı uyumsuzluk göstermesi durumunda oluşur. Belirtileri arasında kız çocuklarda göğüslerin, erkek çocuklarda testislerin büyümesi ve genital bölgede kıllanma vardır. Periferal erken ergenlik ise cinsel organların veya adrenal bezlerin çok fazla hormon üretmesi sonucunda oluşur. Bu durumda kız çocuklarında yüzde tüylenme, erkek çocuklarında ise memelerin gelişmesi gibi durumlar yaşanabilir. Periferal erken ergenlik daha az rastlanan bir durumdur.
Erken Ergenlik Tanısı
Kan testi ve röntgen ile erken ergenlik tanısı konabiliyor. Eğer çocuğunuzda erken ergenlik varsa röntgenlerde kronolojik yaşından daha ileri bir kemik yaşı çıkacaktır.
Erken ergenlik başka hastalıkların da habercisi olabilir. Beyin tümörleri, yumurtalıklarda veya böbreküstü bezlerinde gelişen tümörler, erken ergenliğe yol açabilir.
Çocuğunuzda erken ergenlik belirtileri görüyorsanız veya çocuğunuzun normal bir gelişimi olmadığı yönünde bir endişeniz varsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurun. Kan testi yaptırarak ve röntgen çektirerek çocuğunuzda ergen ergenlik olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.