Çocuk Haberleri

Eşittir Kod Projesi Katılımcılarını Arıyor

Eşittir Kod Projesi 6. 7. 8. sınıf öğrencisi katılımcılarını arıyor! Genç Hayat Vakfı ve Kodluyoruz Derneği’nin EMpower Vakfı desteğiyle yürüttüğü Eşittir Kod Projesi; ücretsiz kodlama, robotik ve elektronik eğitimleriyle, projeye katılan öğrencilerin teknoloji okuryazarlığını arttırmayı ve çocukların Scratch, mBlock programları ve Arduino elektronik devre kartıyla temel kodlama, robotik ve elektronik becerileri kazanmalarını amaçlıyor.

6.,7. ve 8. sınıfta olan kız ve oğlan öğrencilerin katılabileceği proje, öğrencilerin bilişim alanında kendilerine güvenlerini artırmayı hedefliyor ve fırsat eşitliği temelinde öğrencileri potansiyellerine ve ilgilerine göre geleceklerini şekillendirmeleri yönünde teşvik ediyor.

Proje iki hafta boyunca sekiz gün uygulanacaktır; öğrencilerin sekiz günlük katılımı gereklidir.

Eşittir Kod

‘Eşittir Kod’ ne demek?

Türkiye’de bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olanların %15’i ve bilişim uzmanı olarak çalışanların sadece %9.9’u kadın. Teknoloji ile ilgili sektörlerde çarpıcı istatistiklerle öne çıkan cinsiyet eşitsizliği aslında ortaokul ve lise döneminde kendini göstermeye başlıyor. Kız öğrencilerin büyük çoğunluğu STEM ile ilgili alanlara karşı mesafeli dururken bunun en büyük sebebi toplumsal cinsiyet rollerinin getirdiği ön yargılar. Araştırmalara göre bilgisayar ile ilgili mesleklerde çalışan kadınların %74’ünü ortaokul döneminde bilgisayar dersi almış öğrenciler oluşturuyor.

‘Eşittir Kod’ ne yapacak?

Eşittir Kod, daha fazla kız öğrencinin teknoloji eğitimi almasını ve STEM alanındaki mesleklere ilgi duymasını amaçlıyor.

Neden ‘Eşittir Kod’?

  • Kadın Temsiliyeti: Endüstri 4.0 ile birlikte teknolojiyle ilgili meslekler önem kazanıyor, ancak bu mesleklerde kadın temsiliyeti oldukça az.
  • Cinsiyet Rolleri: Bilişim alanına ilgi duyan kız öğrenciler, cinsiyet temelli ön yargılar sebebiyle öğretmenleri, aileleri, hatta arkadaşları tarafından engellenebiliyor veya bu konulara ilgilerini kaybediyorlar.
  • Rol Modelleri: Teknolojiyle ilgili mesleklerde kadınların azlığı, bu alanda potansiyeli olan öğrencilerin kendilerini geliştirmesini engelliyor.
  • Ücretsiz Eğitim: Meslek seçimiyle ilgili olabildiğince fazla olasılığı doğru zamanda görmek çok önemli. Teknolojiyle ilgili, gençlere yönelik çok çeşitli kurs olsa da bu kursların çoğu ücretli. Bu da her öğrencinin bu kursa erişimi olmayacağı ve bu olasılıkları tanıyamayacağı anlamına geliyor.

Öğrencilerdeki cinsiyet temelli ön yargılar okul sıralarında başlıyor ve birçok sebepten dolayı kuvvetlenerek devam ediyor.

  • Tarih: 29 Temmuz – 8 Ağustos 2019
  • Saat: 13.00 – 16.00
  • Mekan: Genç Hayat Vakfı Eğitim Salonu
  • Adres: Yeşilce Mah. Yunus Emre Cad. Dalgıç Sok. No:1/4 Kağıthane – İstanbul

*Ulaşım katılımcıların sorumluluğundadır.

Program:

  • 29 Temmuz – 01 Ağustos: Kodlama
  • 02 – 04 Ağustos: Tatil
  • 05 – 08 Ağustos: Robotik & Elektronik

Detaylı bilgi için: Aysel Savaş – 0545 349 72 22

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir