Esra Çelikkanat Röportaj

Esra Çelikkanat

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'nin Küratörlerinden Esra Çelikkanat'la proje bienal hakkında konuştuk.

Bienal fikri nasıl doğdu?

Şöyle ki, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Öğretmenliği kuruluş hedefi eğitimde, özellikle sanat eğitiminde bir değişiklik, bir fark yaratabilmekti. Biz bu hedefle yola çıktık. Bu anlamda birçok projeler üretildi. Bienal de bunlardan bir tanesi. Danışma Kurulu toplantılarında bu konsept üzerine çalışmalar devam ederken, temamızda bu olsun dedik. Konsepti şekillendirirken ”Değişiyorum, farkında mısın?”fikri ortaya çıktı. Aslında biz, çocuğun bir seslenişi, bir çığlığı olsun istedik. ”Değişiyorum, Büyüyorum Farkında Mısın?” Çocuğun, çocuk sanatının ne kadar farkındayız? Bunu duyurmak istedik.

Katılımcıları neye göre seçtiniz?

Birçok okul ve sivil toplum örgütlerinin katıldığını biliyoruz. Konsept sadece eleme noktamız oldu. Küratör yardımcılarımız okullara giderek öğretmenlerle yakın çalıştılar, onlara destek oldular. Dolayısıyla bir elemeye gidilmedi. Sadece konsept dışı çalışmaları değerlendirdik.

Bienal süresince çocuklara yönelik farklı etkinlikler düzenleyecek misiniz?

Performanslar eş zamanlı olarak, Sanat Limanı ve Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde film gösterimleri, çocukların yönetmenlik, oyunculuk çalışmaları, belgesel çalışmaları gerçekleştirilecek. Sanat Limanı’nda alçak odada film gösterimleri, edebiyatçılarla yazarlarla söyleşi programları, hayaller, ayrıca atölye çalışmaları olacak.

Onlar eş zamanlı olarak, internet sitesinden ve broşürlerden rezervasyonları takip ederek katılabilecekler.

Bienali tekrarlamayı düşünüyor musunuz?

İki yıl sonra 2012 yılında tekrarlanacaktır.

İstanbul dışında nerelerde yapmayı düşünüyorsunuz?

Bu sene sadece TGEV bağlantısıyla Anadolu’dan işler geldi. İki yıl sonraki bienali daha ulusal düzeyde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Belki uluslararası, şimdiden bir şey söyleyemiyorum.

Ailelere çocuklarını sanata yönlendirmeleri için neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle bu sergilere gelsinler, imkan verilirse, desteklenirlerse çocukların neler üretebileceğini görsünler. Atölyelerimize gelsinler keşifle başlasınlar sonra arkası gelecektir. Okuldaki sanat öğretmenlerine sorsunlar, onlardan geri dönüş alacaklarına iyi yönlendirileceklerine inanıyorum.