Ev Emekçisi Annelerin, Sigortalı Olması İçin Çalışma Başlatıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen program kapsamında, ev emekçisi 5 bin anneye 2 yıl boyunca mali destek sağlanması ve ev hizmetlerinde çalışan annelerin sigortalı olması hedeflenecek.

Ev hizmetlerinde çalışan annelerin, sigortalı olması çalışmaları kapsamında, iller bazında iş piyasası analizleri yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yaklaşık 5 bin anneye 2 yıllığına 114 milyon liralık mali destek sunulacağını belirterek, şunları söyledi:  “Ev hizmetlerinde çalışanların sürekli ya da süreksiz çalışmalarına bakılmadan sosyal güvenlik kapsamına alınmaları sağlandı. Özel istihdam büroları ev hizmetlerinde de geçici iş ilişkisi kuracak. “Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı” hakkında hazırlanan afişler sosyal güvenlik il müdürlüklerine gönderildi. Konuyla ilgili kamu spotları hazırlandı ve kanallarda gösterime başladı. Ayrıca evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kadın istihdamının desteklenmesi kapsamında Bursa, İzmir, Antalya pilot il seçildi. Burada 5 bin aileye 24 aya kadar 38 milyon euro üzerinde mali destek sağlanıyor.”

Türkiye’de iş gücüne dahil olamayan yaklaşık 28 milyon insanın büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Doğrudan iş gücüne dahil olamayan kadınlar, ev hizmetlerinde yer alarak, görünmez emeğin mağduru oluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre, ev emekçisi kadınların sigortalanması, yalnızca anne olan kadınları kapsayacak. Bu durumda, anne olmayan ev emekçisi kadınların görünmez emeği karşılıksız kalmaya devam edecek.